Falurombolást követel Kadhafi egy líbiai diplomata szerint

Moammer el-Kadhafi líbiai elnök, kormányzásának 40. évfordulója, Líbia
Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok is támogatja azt a határozati javaslatot, ami repüléstilalmi övezetté nyilvánítaná a líbiai légteret. A légtérzár a kormánypárti légierő által szorongatott líbiai lázadóknak segítene. Moammer Kadhafi elnök fia szerint a kormánypárti csapatok egy-két napon belül leverik a forradalmat, ahogy fogalmazott: "végeznek a munkával".
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok korábbi álláspontját megváltoztatva úgy döntött, támogatja azt a határozati javaslatot, amely légvédelmi zónát alakítana ki a líbiai légtér felett - írja a brit Daily Mail. Susan Rice, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete az ENSZ Biztonsági Tanácsának szerdai ülésén a javaslat támogatása mellett azt mondta, meg kell fontolni olyan lépéseket is, amelyek túlmennek a repüléstilalmi övezet bevezetésén. Az amerikai elhatározás a légtérvédelmi zóna bevezetéséhez nem elég, Kína és Oroszország, az ENSZ két vétójoggal rendelkező tagja továbbra is ellenzi az intézkedést.

A légtérvédelmi zóna kijelölése a líbiai kormányellenes lázadóknak segítene, mivel a kormánypárti csapatok által indított légitámadásokat nem tudják kivédeni. A líbiai kormánypárti csapatok a lázadók fővárosa, Bengázi felé haladnak, Moammer Kadhafi líbiai államfő fia pedig azt üzente az "árulóknak és zsoldosoknak", hogy meneküljenek el az országból, vagy nézzenek szembe a következményekkel. "Nem akarunk ölni vagy bosszút állni, de árulók és zsoldosok kötelezték magukat bűncselekményre a líbiai emberek ellen. Menjetek békével Egyiptomba! A katonai hadműveleteknek vége. Csapataink majdnem Bengáziban vannak, mindegy, milyen döntést hoznak a nyugati nagyhatalmak, már túl késő lesz" - idézte Kadhafi fiát a Telegraph című brit újság.

Az ENSZ líbiai nagykövetének helyettese azt állítja, Kadhafi két hadműveletet készített elő: a jelenleg is ostrom alatt álló Adzsiba város, valamint a nyugati hegyi falvak ellen, ahová tankokat és nehéz tüzérséget összpontosítanak a Daily Mail szerint. A helyettes információi szerint az elnök parancsba adta: romboljanak le mindent és öljenek meg mindenkit, akit csak Adzsabában találnak, és pusztítsák el az összes berber falut.

A Líbia elleni katonai beavatkozást ellenezte Kína és Oroszország, és egészen csütörtökig az Egyesült Államok is. David Cameron brit miniszterelnök azt tanácsolta az országok vezetőinek: "mutassanak némi vezetői erényt" Líbia írányába, hiszen szerinte a nagyhatalmak egyetértenek abban, Kadhafinak mennie kell, kormánya nem legitim, ha ennek ellenére a helyén marad, az szörnyű üzenetet hordoz majd, nem csak a líbiai emberek, de az egész régió számára.