Csökkenés helyett nőtt tavaly az EU-s károsanyag-kibocsátás

Vágólapra másolva!
Egy felmérés szerint tavaly nőni kezdett a károsanyag-kibocsátás az Európai Unióban, pedig az EU 2020-ig jelentősen csökkenteni szeretné az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását. A felmérést készítő szervezet szerint, ha a tendencia folytatódik, akkor az EU-nak szigorítania kell célkitűzéseit.
Vágólapra másolva!

A Bloomberg New Energy Finance megújuló energiaforrásokkal foglalkozó szervezet legfrissebb elemzése szerint az energiaipar, valamint az acél- és betongyártás szén-dioxid-kibocsátásnak értéke az Európai Unióban 1,8 százalékkal nőtt, holott az uniós tervek szerint csökkennie kellene. A 2007-2008-as időszakban 5, 2008-2009 között 11 százalékkal csökkent a kibocsátás.

A Bloomberg szerint a károsanyag-kibocsátás növekedése a gazdasági válság utáni enyhe gazdasági növekedésnek tudható be. Ha ez a tendencia folytatódik, akkor az EU-nak 2020-ig tovább kell szigorítania a szén-dioxid-kibocsátást mérséklő tervét.

A környezetvédelmi szabályozás célja, hogy az uniós országok előre meghatározott időpontokig visszafogják az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását. Chris Huhne brit energiaügyi miniszter német és francia kollégáival együtt már tavaly felszólalt a nagyobb kibocsátás-csökkentés érdekében, melyet 20-ról 30 százalékra emelne 2020-ig.

Damien Morris, a Sandbag nevű, klímavédelemmel foglalkozó non-profit szervezet tagja azt mondja, 2015-ig egyik európai országnak sem kell csökkentenie jelenlegi károsanyag-kibocsátását, a 2008-2012 közötti időszakban tartható a cél, sőt még egy kis tartalék is át fog csúszni a következő időszakra - írja a Guardian című brit lap.