Kadhafi dühe és a szövetségesek elégedettsége - a második nap

Vágólapra másolva!
Este robbanásokról érkeztek jelentések Líbia fővárosából, de ettől eltekintve a támadás szombati kezdetéhez képest csendesebben zajlott a vasárnap. Moammer Kadhafi vezető egy tévéműsorba betelefonálva állatoknak nevezte a szövetségeseket, akik viszont elégedettek az eddigi műveletekkel. Összefoglaló a líbiai háborús helyzet második napjáról.
Vágólapra másolva!

"A tegnapi műveletek nagyon jól mentek" - így foglalta össze a Líbia feletti légtérzár kialakítására tett szombati akciókat egy interjúban Mike Mullen, az amerikai hadsereg lemagasabb rangú tisztje, a vezérkari főnökök tanácsának elnöke. Mullen azt mondta, hogy a légtérzárat gyakorlatilag sikerült kialakítani és megállították a Moammer Kadhafi líbiai vezetőhöz hű erők vonulását a felkelők kezében lévő Bengázi felé.

Ezt az optimista értékelést később a William E. Gortney altengernagy, az egyesített vezérkar igazgatója annyiban árnyalta, hogy Líbia egyharmada felett létesült légtérzár. Elmondta, hogy a bevetésekben részt vett koalíciós repülőgépek sértetlenül tértek vissza, miközben szerinte a líbiai légvédelem súlyos veszteségeket szenvedett. Hozzátette, hogy a líbiai kormányerők részéről sem légi tevékenységet, sem radarjeleket nem észleltek.

Szombaton indult meg az Odüsszeia Hajnal névre keresztelt nemzetközi katonai hadművelet líbiai célpontok ellen, hogy az amerikai és európai tagokból álló szövetség erővel szerezzen érvényt az ENSZ által elrendelt légtérzárnak. Kelet-Líbiában francia harci gépek támadtak kormányhű líbiai csapatokat, az ország nyugati részén pedig a koalíciós flotta Tomahawk rakétákkal bombázta le a légvédelmi ütegeket. Az ENSZ Biztonsága Tanácsa az után hozta meg a határozatot, hogy az utóbbi hetekben Moammer Kadhafi líbiai vezető erőszakkal szállt szembe a távozását követelő felkelőkkel. A demonstrációk a tunéziai és egyiptomi események hatására kezdődtek, ahol utcai tiltakozások döntötték meg a két ország tekintélyelvű vezetőinek hatalmát.

Arab hangok

Az amerikai védelmi minisztérium vasárnap délutáni közlése szerint a katonai műveletekben egyelőre az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország, Olaszország és Kanada vesz részt, a következő napokban azonban ez a kör Belgiummal és Katarral fog bővülni. Különösen fontos utóbbinak a szerepe, amely az első arab országként fog csatlakozni a Kadhafi elleni akcióhoz. William E. Gortney altengernagy szerint más arab államok is készülnek arra, hogy szerepet vállaljanak a műveletekben.

Forrás: AFP
Olasz gépek várnak bevetésre - Több képért kattintson a fotókra!

Elhangzottak ugyanakkor kritikus megjegyzések is arab részről. "Ami Líbiában történik, eltér a céltól, ami a repüléstilalmi zóna kialakításához vezetett, és amit mi szeretnénk, az a civilek védelme, nem pedig még több civil bombázása" - mondta Amr Músza, az Arab Liga főtitkára Kairóban. Músza ezzel a líbiai kormány kijelentéseire utalt, amelyek szerint több tucat civil vesztette életét a légicsapásokban Tripoliban és környékén. A szövetséges erők azonban állítják, hogy tudomásuk szerint nem voltak civil áldozatai a műveleteknek, és jelezték, hogy szerintük nem szabad hitelesnek elfogadni a Kadhafihoz hű állami média közléseit. (Elemzésünk a civilek szerepéről ebben a cikkben olvasható.)

Füst és robbanás

A szombathoz képest a vasárnap katonai szempontból eseménytelenebbül telt. A francia vadászgépek újabb repüléseket hajtottak végre, de komolyabb csapásokról nem érkeztek jelentések. Megszólalt ugyanakkor Kadhafi, aki az állami tévébe telefonált be, nyilatkozata alatt a képernyőn egy vadászgépet szétütő öklöt lehetett látni. Kadhafi többször is kijelentette, hogy harcolni fognak a nemzetközi koalíció ellen. Szerinte a líbiaiak egységesek, és mindenki kész a harcra. "El fogtok esni, ahogy Hitler és Mussolini is elesett" - mondta. A nemzetközi koalíció tagjait agresszívnak, állatoknak és bűnözőknek nevezte. Szerinte nincs joguk a szövetségeseknek megtámadni a líbiaiakat, akik szerinte "meg fogják nyerni a forradalmat".

Forrás: REUTERS

Az esti órákban aztán robbanásokról érkeztek jelentések Tripoliból, ezek körülményei azonban tisztázatlanok. A BBC szemtanúkra hivatkozva számolt be arról, hogy füst szállt fel Kadhafi székhelyének közeléből, az amerikai hadsereg szóvivője azonban korábban azt közölte, hogy sem személyesen a líbiai vezető, sem a rezidenciája nem szerepel a célpontok között.

Ha szeretne többet tudni az arab forrongások által érintett országokról, klikkeljen a térképre! Az egyes országokra kattintva megtudhatja, hogy mit érdemes tudni róluk dióhéjban, mi történt ott eddig és az miért fontos, mitől lehet érdekes a továbbiakban.

http://www.origo.hu/s/teszt/tibikem/middle_east.html