Pénzért törvényt módosított volna három EP-képviselő

Vágólapra másolva!
Három olyan európai parlamenti képviselőt is találtak a brit Sunday Times álcázott riporterei, akik hajlandóak voltak pénzért módosító javaslatokat benyújtani. Az újságírók egy lobbicég embereinek adták ki magukat, és 100 ezer eurót ígértek, ha a képviselők elérik egy-egy jelentős direktíva módosítását. A korrupciós botrány hatására az egyik politikus már lemondott, egy másik azzal védekezik, hogy nem csinált semmi illegálisat - írja az EurActiv.
Vágólapra másolva!

Korrupciós botrányt robbantottak ki az Európai Parlamentben (EP) a Sunday Times brit vasárnapi lap oknyomozó újságírói, Jonathan Calvert, Claire Newell és Michael Gillard. A riporterek egy fiktív lobbicég lobbistáinak adták ki magukat, és EP-képviselőket kerestek meg. 100 ezer eurót ígértek a politikusoknak, ha azok elérik egy-egy jelentős direktíva módosítását. Három politikus is ráharapott az ajánlatra: két módosító javaslat már meg is jelent az EP honlapján, sőt, az egyik már közel áll az elfogadáshoz. Mindhárom politikusról rejtett kamerás felvételek készültek - írja az EurActiv.

Az újságírók akciója nyomán Adrian Severin egykori román miniszterelnök-helyettes a betétbiztosításokról szóló irányelvhez nyújtott be módosító indítványt (a módosítást az EP még nem fogadta el). Az egykori román külügyminiszter, jelenleg szociáldemokrata EP-képviselő a Sunday Times cikkére úgy reagált, hogy "nem csináltam semmit, mondjuk így, ami illegális vagy ütközne az itteni normális viselkedési szabályokkal". A politikus a cégén keresztül a módosító indítványért tanácsadói díjat számlázott. Azt mondta, szerinte tényleges munkát végzett azzal, hogy keresett egy képviselőt, aki felvállalta az indítvány benyújtását.

Rejtett kamerával rögzítették az újságírók, amint Severin arról beszél, hogy egy néppárti román kollégáját, Sebastian Bodut vette rá a módosító javaslat benyújtására, "mert így jobb csinálni". Hozzátette, lényegében becsapta a kollégáját, neki ugyanis nem mondta el, hogy miért kellene benyújtani a javaslatot, és addig keresett "több frakcióban" is képviselőt, amíg talált olyat, aki ténylegesen egyetértett a javaslattal, és ezért szívből küzdött érte.

A másik módosító indítvány benyújtását Ernst Strasser osztrák néppárti politikus vállalta. Strasser az osztrák ÖVP politikusa, 2000-2004 között a Schüssel-Haider kormány belügyminisztere volt, azóta EP-képviselő. Ő a cikk megjelenésének napján először pártja és ellene folyó lejárató kampányt emlegetett, de Josef Pröll néppárti alkancellár határozott felszólítására lemondott minden tisztségéről.

Strasser a rejtett kamerára rögzített egyik találkozáson elmondta módszerét a lobbistáknak álcázott újságíróknak. Azt mondta, egy olyan spanyol kollégáját vette rá a feladat végrehajtására, aki állandóan szívességeket kért tőle. Bár a képviselőtársainak nem mondta meg, hogy pénzt kap az indítványért, ugyanígy nem lehetetlen, hogy a tőle kért szívességek mögött is gazdasági érdekek álltak, jegyezte meg. Arról is beszélt, hogy nemcsak módosító indítványt lehet benyújtani, de adott esetben már benyújtott javaslat visszavonását is el lehet érni.

A harmadik politikus Zoran Thaler (szociáldemokrata - szocialista EP-frakció) egykori külügyminiszterként a szlovén csatlakozási tárgyalásokat vezette, 2009 óta EP-képviselő, jelenleg Macedónia csatlakozási ügyeinek parlamenti rapportőre. Thaler éves átalánydíjas "megállapodást" kötött az oknyomozó riporterek fiktív cégével. Tisztségéről egyelőre nem mondott le.

Jerzy Buzek, az Európai Parlament elnöke (aki éppen észak-afrikai körúton van) a Twitteren közzétett üzenetében alapos vizsgálatot ígért a parlamentben.