Az USA már a kiszállását tervezi - a harmadik nap

Vágólapra másolva!
Miközben kemény harcok dúlnak szerte Líbiában a tűzszünet ellenére, a diplomácia világában is folyamatosan történnek az hadiesemények. Líbia ENSZ-gyűlés összehívásával próbálkozott, az Egyesült Államok viszont már azt tervezi, hogyan adja át a hadműveletek irányítását a koalíciós partnereknek - a NATO kész ugyan közbelépni, de Törökország miatt nem teheti. Ez történt a koalíció támadásának harmadik napján.
Vágólapra másolva!

A líbiai helyzetről folyamatosan tudósítunk. Kövesse az eseményeket percről percre!

"Amíg mi beszélünk, Miszuratát éppen földig rombolják Kadhafi erői" - jelentette a CNN-nek egy lázadó a nyugat-líbiai nagyvárosból. A szemtanú szerint Líbia harmadik legnagyobb városában, hatalmas a pusztítás, amely hétfőn is folytatódott a rezsim által hirdetett tűzszünet ellenére. Késő este a líbiai kormány azt közölte, hogy a város a Kadhafi-katonák kezébe került, de a hírt nem erősítették meg egyelőre.

A Bengáziból kiszorított kormánypárti erők Azsbadíjánál állították meg a lázadókat, miután tankokkal vették fel a harcot ellenük. Kora délután azonban koalíciós vadászgépek támadtak a tankokra súlyos csapást mérve rájuk. Egy névtelenséget kérő amerikai forrás később arról beszélt, hogy megfutamodnak a Kadhafi-erők.

Naplemente után Tripoli ellen indult támadás, amelyet feltehetően rakétákkal hajtott végre a koalíció, mivel bár szóltak a légvédelmi szirénák és tüzeltek az ágyúkból, repülőgépet nem láttak az égen.

A koalíció repülőgépes bombázással, robotrepülőkkel és rakétákkal igyekszik csökkenteni a Kadhafihoz hű hadsereg ütőképességét. Hétfő hajnalban Kadhafi központjára mért csapást a koalíció, mivel az épületet alkalmasnak találták arra, hogy onnan irányítsák a hadműveleteket.

A brit védelmi miniszter arról beszélt, hogy Moammer Kadhafi meggyilkolása is egy lehetőség amennyiben az akcióban nem sérülnek meg civilek. Ugyanakkor az amerikai vezérkari főnök azt mondta, garantálni tudja, hogy az ezredes nincs a célpontok között. A brit parlament hozzájárulását adta a katonai akcióhoz, így már nem csak rakétákkal, de vadászgépekkel is támadhatják Líbiát.

Olaszország, amely a harcokban nem vesz részt meglebegtette a lehetőségét annak, hogy visszavonja a koalíciótól reptereinek használati engedélyét, amennyiben a hadműveleteket nem adják át a NATO-nak. A katonai szervezet ugyan állítása szerint készen áll a fellépésre, ugyanakkor hivatalosan még nem avatkozott a harcokba, mivel Törökország megakadályozta ezt. Norvégia, annak ellenére, hogy csatlakozott a koalícióhoz és gépeket is küldött a térségbe, egyelőre nem kívánja bevetni őket.

Forrás: REUTERS/Jason Reed
Az USA kiszállhat hamarosan

Barack Obama amerikai elnök pedig azt közölte hétfőn, hogy az Egyesült Államok hamarosan befejezi az akció harci eseményeiben való részvételt. Miután megfelelően lebénították Kadhafi állásait, Obama átengedné a légtérzár fenntartását a koalíció többi tagjának.

Líbia hétfőn az ENSZ Biztonsági Tanácsán keresztül próbált diplomáciai mozgásteret szerezni magának azzal, hogy Kína segítségével rendkívüli ülést hívtak volna össze a nyugati "katonai agresszió" megvitatására. Az ENSZ BT azonban este leszavazta a kezdeményezést.

Hétfőn kitűzték a lázadók által használt zászlót a budapesti nagykövetségen. Szerettük volna megkérdezni a nagykövetséget, hogy ki tűzte ki a zászlót az épületre, és milyen kapcsolatban áll a képviselet jelenleg a líbiai rezsimmel, a nagykövetség telefonjait azonban hétfőn délelőtt senki nem vette fel.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
A zászló a követségen