Kadhafi: Mi leszünk a győztesek - a támadás negyedik napja

Vágólapra másolva!
Alig változott a harcok állapota Líbiában szerdán: több várost ostromoltak Kadhafi erői, miközben a koalíció légitámadásai zajlanak. A líbiai vezető esti üzenetében jelezte, hogy nem fogja feladni a harcot. Az Egyesült Államok visszalépése esetére még továbbra sem tudni, ki veszi át a támadó akció vezetését. Ez történt kedden Líbiában, a koalíció támadásának negyedik napján.
Vágólapra másolva!

A líbiai helyzetről folyamatosan tudósítunk. Kövesse az eseményeket percről percre!

Kedden nem volt áttörés a líbiai harci események során: a kadhafista erők továbbra is kemény eszközöket bevetve támadnak líbiai városokat, miközben az ENSZ-felhatalmazás alapján fellépő koalíció tagjai légi és tengeri úton igyekeznek támogatni a felkelőket, illetve kiépíteni a légtérzárat. Kadhafi egy esti tévéüzenetben közölte: "a végén mi leszünk a győztesek".

Kedden a legkeményebb harcok a nyugat-líbiai Miszuratában és Zintanban, illetve a fontos közlekedési csomópontnak számító Azsdabijában voltak. Miszuratában a helyi felkelők azt állították, hogy nem sokáig bírják már az ostromot, illetve hogy a támadók felgyújtották az élelmiszer-raktárat. Zintan lázadói amiatt aggódtak, hogy egy dél felől érkező sereg szétrombolhatja a várost, ezért a koalíció közbeavatkozásában reménykedtek.

Azsdabijában több főútvonal találkozik, ezért stratégiai jelentőségű város mind Kadhafi erői, mind a felkelők számára. A város fontosságát jelzi, hogy a líbiai hadsereg megállította a felkelők előretörését ezen a ponton, a felkelők egy szakaszon vissza is vonultak.

Forrás: REUTERS/Suhaib Salem
A lázadók lelkesen küzdenek

Bár katonai szempontból nem jelentős, de fontos szimbolikus üggyé vált a keddre virradó hajnalban lezuhant vadászrepülő, amelynek pilótái lázadók által ellenőrzött területen értek földet. Az értük küldött mentőakció idején azonban hat civil kapott lőtt sebet, de ellentmondásosak voltak a hírek arról, hogy a mentőcsapat tüzelt vagy esetleg más.

A líbiai erők letartóztattak három tudósítót: az AFP két újságíróját és a Getty Images fotóügynökség riporterét. Kedd estig annyi hír érkezett róluk, hogy a fogva tartók megígérték a tudósítók gyors szabadon engedését.

Bár az Egyesült Államok hétfőn bejelentette, hogy át kívánja adni a koalíció vezetését, egyelőre nem derült ki, hogy mely szervezet vállalná a szerepet. Nagy-Britannia, Franciaország és az Egyesült Államok, vagyis a három legfőbb koalíciós tag egyetértett abban, hogy a NATO-nak kéne átvennie a támadások koordinálását, az arab országok és emiatt a térség biztonsági rendszerének fontos eleme, Törökország azonban egyenlőre ellenáll a tervnek.

Forrás: REUTERS/Suhaib Salem
A lezuhant gép roncsai

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa, amely 10 igen és 5 tartózkodás mellett elfogadta a légtérzár kiépítésére és a civilek védelmére irányuló légi csapások jogosságát, továbbra is erősen megosztott a kérdésben. A vétójoggal rendelkező, de tartózkodó Kína és Oroszország és a nem vétójogosult Brazília azonnali tűzszünetet sürgetett, erre azonban aligha hajlik a koalíció.

Egyelőre a koalíciós csapatok bővülése zajlik: kedden a brit után harcba lépett a spanyol haderő is, illetve elindultak az egyetlen arab országként részt vevő Katar gépei is, amelyek azonban a rossz szélviszonyok miatt elsőre csak Cipruson szálltak le.