Fertőzött az ivóvíz Tokióban, fekete füst szállt fel a fukusimai erőműből

Vágólapra másolva!
Fertőzött az ivóvíz Tokióban, és sugárszennyezett brokkolit, spenótot, karfiolt és más zöldségeket találtak a földrengés sújtotta Fukusima és Ibaraki prefektúrában, a fukusimai erőműből pedig fekete füst szállt fel. Japánban már eléri a 9400-at a földrengés áldozatainak száma.
Vágólapra másolva!

A tokiói hatóságok szerdán felszólították a főváros lakóit, hogy tartózkodjanak a vezetékes ivóvíz használatától, mert sugárzó jódizotópot találtak benne. A hatóságok szerint a csecsemők nem ihatnak belőle, de a felnőttek számára egyelőre nem ártalmas a tokiói vezetékes ivóvíz.

Közben fekete füst szállt fel a fukusimai Dajicsi-1. erőmű hármas blokkjából - jelentette be a létesítmény tulajdonosa, a tokiói villamosművek. A füst okát egyelőre nem tudják, az épületet kiürítették. A Fukusimában lévő, és a március 11-ei földrengés által megrongált erőművek hűtőrendszere leállt, és félő, hogy emiatt komoly radioaktív szennyezés kerül ki belőlük.

A japán miniszterelnök szerdán sugárszennyeződés miatt betiltatta a Fukusima és Ibaraki prefektúrából érkező nyers tej és zöld növények árusítását. Naoto Kan kormányfő arra kérte a lakosságot, hogy ne fogyasszon olyan zöldséget, amelyekről kiderült a sugárszennyezettség. Fukusima földrengés és szökőár sújtotta egyes számú atomerőműve a Csendes-óceán partján, Tokiótól 250 kilométerre északkeletre fekszik.

Az egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint már tizenegy zöldségféléről mutatták ki, hogy az egészségügyi határértéknél jóval magasabb bennük a radioaktív részecskék aránya. Sugárszennyezett spenótot, brokkolit, karfiolt, petrezselymet és más speciális fűszernövényeket találtak a súlyos üzemi balesetet szenvedett atomerőmű környékén, Ibaraki prefektúrában pedig a nyers tej bizonyult ártalmasnak. Sugárszennyezést csak a szabad ég alatt termesztett növényekben mutattak ki. Az Egyesült Államok kedden megtiltotta bizonyos japán élelmiszerek - tej és tejtermékek, friss zöldség és gyümölcs - importját az atomerőmű körüli négy prefektúrából. Franciaország pedig arra kérte az Európai Bizottságot, hogy rendelje el a Japánból importált friss termékek rendszeres ellenőrzését.

A tíz nappal ezelőtti földrengés és szökőár halálos áldozatainak a száma meghaladja a 9400-at, a hatóságok több mint 14 700 eltűntről tudnak. Szerdán újabb erős utórengések rázták meg Japán fő szigete, Honsú északkeleti részét. A legnagyobb a Richter-skála szerint 6-os erősségű földmozgás helyi idő szerint reggel 7 óra 12 perckor történt, és epicentruma Fukusima prefektúrában volt. A japán meteorológiai szolgálat nem zárja ki, hogy a következő három napban 7-es fokozatúnál erősebb földrengések történnek a térségben.

A földrengés és az újjáépítés költségei elérhetik a 309 milliárd dollárt - írja a BBC brit közszolgálati médium. Az összeg nagyságát jelzi, hogy ez Japán 2010-es gazdasági termelésének mintegy 6 százalékát teszi ki. A Világbank szerint öt évbe is beletelhet a teljes újjáépítés.