Dacol a sugárveszéllyel egy japán család Szoma városában

Vágólapra másolva!
Hamarosan "szellemvárossá" válik a japán Szoma városa, amely körülbelül negyven kilométerre fekszik a földrengésben megsérült fukusimai atomerűműtől, miután a lakosság fele elhagyta a települést a sugárveszély miatt. Néhány család azonban kitart, és a veszély ellenére marad az otthonában.
Vágólapra másolva!

Bár a házuk alig negyven kilométerre fekszik a japán földrengésben megsérült fukusimai atomerőműtől, Eriko Isida angoltanárnő nagymamája nem hajlandó elhagyni otthonát, és a sugárveszélyes Szoma városában marad. "Nincs túl sok üzemanyag a városban, és sokaknak nincs elég élelme, de a mi házunkban van áram és víz, a nagyanyám rizst és zöldségeket termel, ezért nem aggódunk" - mesélte a Daily Telegraphnak a 37 éves Ishida. "Azt gondolom, hogy a kormány túlzott azzal kapcsolatban, hogy veszélyes a víz- és zöldségfogyasztás. Nem gondolom, hogy ennyire súlyos lenne a helyzet" - mondta. Miután 85 éves nagymamája, Aiko hajthatatlan, és mivel a március 11-ei földrengésben nem sérült meg a családi otthon, Isida szülei és nővére is úgy döntött, hogy együtt maradnak.

Mindemellett sok szomszédjuk már meghalt. Szoma a megsérült reaktortól északra fekszik, és csak harminc kilométerre van a kormány által lezárt zónától. A sugárzás az emberi egészségre káros szint alatt van, a város 38 ezer lakosa közül azonban a legtöbben nem kockáztattak, és elköltöztek. "Azt hiszem, a helyiek fele már elhagyta a várost - mondta Ishida a Daily Telegraphnak. A kisgyermekes családok mind elmenekültek, az unokatestvérem is elment Szendaiba, mert várandós, de ha mindannyian elmegyünk, Szoma szellemváros lesz.

A közel két héttel ezelőtti katasztrófa Japán északkeleti részének nagy részét letarolta. A japán rendőrség legfrissebb hivatalos adatai szerint 9700-an vesztették életüket a földrengésben és az azt követő cunamiban, 16 500 embert pedig eltűntként tartanak nyilván.

Pozitív változás viszont, hogy a tokiói hatóságok bejelentették csütörtökön, hogy az ivóvíz radioaktiv sugárzásának mértéke csökkent, és gyermekek is ihatnak belőle. A tokiói hatóságok szerdán szólították fel a főváros lakóit, hogy tartózkodjanak a vezetékes ivóvíz használatától, mert sugárzó jódizotópot találtak benne.