Újabb EP-képviselőt buktattak le a Sunday Times újságírói

Vágólapra másolva!
Miközben ügyészségi és parlamenti vizsgálatok zajlanak a Sunday Times által múlt héten lebuktatott három korrupt EP-képviselő ellen, a brit vasárnapi lap ma egy újabb, spanyol képviselőről közölt hasonló bizonyítékokat. Az Európai Parlament jogi bizottságának oldalán ma is láthatók azok a befektetési csalásokkal szembeni védekezésre szánt jogszabályi rendelkezések, amelyeket az oknyomozó újságírók fiktív lobbicége segítségével vizeztek volna fel az érintett EP-képviselők - írta az EurActiv.
Vágólapra másolva!

Pablo Zalba Bidegain (spanyol Népppárt - néppárti frakciócsoport) a befektetési csalások áldozatainak kártalanításáról szóló 97/9/EK irányelvhez vállalta módosító indítvány benyújtását - írta az EurActiv. Az irányelv parlamenti változata jelenlegi állapotában a korrupciós botrány során eddig megnevezett képviselők javaslatait is tartalmazza - Zalba Bidegain mellett, Zoran Thaler és a Adrian Severin helyett eljáró Sebastian Valentin Bodu javaslatait is

Zalba Bidegain tanácsadói díjat fogadott el a munkáért, mert azt mondta, hogy egy hosszabb ideig tartó, fiktív tanácsadói testületi megbízással honorált, általános lobbista megbízáson gondolkodnia kell. A 35 éves képviselő 2009-es megválasztása előtt az üzleti életben dolgozott, és 2007-ben elvégezte a nagy presztízsű London Business School vezetői MBA-programját is.

A Sunday Times brit vasárnapi lap oknyomozó újságírói - Jonathan Calvert, Claire Newell és Michael Gillard - múlt héten robbantották ki a korrupciós botrányt: egy fiktív lobbicég lobbistáinak adták ki magukat, és EP-képviselőket kerestek meg. 100 ezer eurót ígértek a politikusoknak, ha azok elérik egy-egy jelentős direktíva módosítását. Három politikus is ráharapott az ajánlatra: két módosító javaslat már meg is jelent az EP honlapján, sőt, az egyik már közel áll az elfogadáshoz. Mindhárom politikusról rejtett kamerás felvételek készültek. Zalba Bidegain, a negyedik EP-képviselő, aki pénzért árult módosító indítványokat.

A korrupciós botrányban múlt héten lebukott képviselők mind egykori jelentős kormánytisztséget betöltő közép-európai politikusok voltak, akik pártjuk otthoni többségének elveszítése után az Európai Parlamentbe "vonultak vissza". A botrányba keveredett Ernst Strasser (Osztrák Néppárt - néppárti EP-frakció), egykori belügyminiszter még múl vasárnap lemondott. Zoran Thaler (szlovén szociáldemokraták - szocialisták és demokraták EP-frakció) hétfőn azt követően mondott le, hogy azzal védekezett, csak meg akarta ismerni a lefizetés módszereit, mert már korábban is próbálkoztak nála. Adrian Severin (román szociáldemokrata - az EP szocialisták és demokraták frakciójából való kirúgása óta független), volt román miniszterelnök-helyettes azonban állítja, a jelenlegi jogszabályokba nem ütközik, amit tett, és nem mondott le a mandátumáról.

A három lebukott képviselő ellen az osztrák, szlovén és román ügyészség folytat vizsgálatokat vesztegetés miatt. Ezen kívül az Európai Parlament belső vizsgálatot indított. Miközben az EU-intézmények átláhatóságáért kűzdő anti-korrupciós szervezetek, köztük az ALTER-EU az ügy kapcsán az Európai Parlamenti képviselőkre vonatkozó összeférhetetlenségi és átláthatósági szabályok szigorítását követelik, a lobbiszervezetek és sok parlamenti képviselő beérné a rajtakapott "egyedi esetek" megbüntetésével.

A Sunday Times leleplező sorozata nem csak az egyes képviselők korrumpálhatóságának változatos módjait bizonyítja, hanem azt is, hogy a parlamenti korrupció frakciókat átfedő rendszert alkot. A brit vasárnapi lap által "megrendelt" módosítások ugyanazt a jogszabályt tudták több helyen módosítani, így jelentős mértékben megváltoztatva azt az irányelvet, amit utána 27 tagállam parlamentjének kellett volna a nemzeti jogba átültetni.