Kiugróan magas a radioaktivitás a fukusimai erőműben

Vágólapra másolva!
A fukusimai atomerőmű kettes reaktorának alsó részében lévő vízben tízmilliószorosa a sugárzás szintje a normálisnak. A helyreállításon dolgozó munkásokat evakuálták. Később az eredeti közleményt is kiadó tokió áramszolgáltató egyik szóvivője rossz mérésre hivatkozva cáfolta a sugárzás szintjét, elnézést kért a hibáért, de új adatot nem közölt. Kínában közben elenyésző mennyiségű radioaktív anyagot mértek a levegőben.
Vágólapra másolva!

Hirtelen erőteljesen megugrott a radioaktivitás a sérült Fukusima-1 atomerőmű kettes reaktorblokkjában, ezért evakuálták az ott dolgozó szakembereket vasárnap. Az erőmű üzemeltetőjének közlése szerint a kettes reaktorblokk turbinacsarnokának alsó részében lévő vízben a radioaktivitás tízmilliószorosa a normális szintnek. A levegőben a sugárzás szintje ezer millisievert, ami a normális érték négyszerese. A japán kormány március 16-án emelte meg az atomipari dolgozókra vonatkozó határértéket 100-ról 250 millisievertre. Az erőművet működtető áramtermelő vállalat, a Tokyo Electric Power Co. (Tepco) ezért kivonta dolgozóit a reaktorblokkok turbinatermeiből. Két embert kórházba szállítottak sugárfertőzés gyanújával.

A sugárzás szintjének hirtelen növekedése megnehezíti a hűtőrendszer üzembe helyezésére irányuló munkálatokat, viszont a szakértők így közelebb kerülnek a sugárzás forrásának meghatározásához. Edano Jukio kormányszóvivő közölte vasárnap, hogy a radioaktív víz szinte bizonyosan a reaktormagból szivárog, amely megsérült a március 11-i földrengés idején. Közben a Fukusimához közeli tengerekben is radioaktív anyag jelenlétét mutatták ki. A hatóságok a megengedettnél 1250-szer magasabb sugárzási szintet mértek.

Helyi idő szerint vasárnap éjszaka az erőmű üzemeltetői közölték: bár a kettes reaktorblokk turbinacsarnokának alsó részében lévő víz radioaktív, a kiugróan magas érték pontatlan. "Ez a szám nem hiteles" - mondta a tokiói elektromos művek szóvivője. "Nagyon sajnáljuk" - tette hozzá. Mint közölte, újabb mintát vesznek, hogy megismerjék a pontos értéket, de azt egyelőre nem tudja megmondani, ezt mikor tudják nyilvánosságra hozni. Más tisztségviselők szerint a kiugróan magas értéket leolvasó dolgozó olyan gyorsan elhagyta a helyszínt, hogy nem végezte el az ellenőrző, második leolvasást.

Kínába is elért a sugárzás

Elenyésző mennyiségű radioaktív anyagot mértek az északkelet-kínai Hejlungcsiang tartomány légterében - erősítették meg a kínai nukleáris védelmi koordinációs bizottság szakemberei a hétvégén. A japán fukusimai atomerőműből származó jód-131-es izotópot még csütörtökön észlelték, de az elemzések eredménye csak később került nyilvánosságra. A jelentés részletesen ismerteti azoknak a kínai településeknek a körzetét, ahol a szennyezettséget mérték. A bizottság közleménye szerint a mennyiség egyszázezred része az egészségügyi határértéknek, tehát nincs szükség óvintézkedésekre.

A Japánból érkező hírek, a felfokozott érdeklődés miatt a kínai hatóságok rendszeresen közlik a levegőben és a tengervízben folytatott mérések, továbbá a kötelezően előírt élelmiszer-vizsgálatok aktuális eredményeit. Kína a hétvégén megerősítette, folytatja atomerőmű-építési programját. A környezetvédelmi tárca nukleáris biztonságért felelős igazgatója közölte, hogy az ország képes szavatolni atomerőműveinek biztonságát, azok a legszigorúbb szabványok szerint működnek.

Kína a tervek szerint 2020-ig 66, összesen 66 millió KW kapacitással rendelkező atomreaktorral fog rendelkezni. Ezek az ország teljes energiaszükségletének körülbelül a hat százalékát biztosítják majd.