Hogyan ejtett csúnya sebet Merkelen az atomveszély?

Vágólapra másolva!
Egyik legfontosabb bázisát vesztette el a hétvégi tartományi választásokon Angela Merkel német kancellár, akinek a pártja több mint fél évszázad után ellenzékbe szorult Baden-Württembergben. A vereségért Merkel és szövetségesei a japán atomkatasztrófát hibáztatják, amelynek hullámait a Zöldek ügyesen meglovagolták. A bukás miatt a következő években Merkel hatalma törékenyebb lesz, de az elemzők szerint párton belül továbbra sem lesz senki, aki puccsot kísérelne meg ellene.
Vágólapra másolva!

Valószínűleg új szövetségesek után kell néznie Angela Merkel német kancellárnak a hétvégi csúfos választási veresége után, amelyen pártja, a CDU 58 év kormányzás után elvesztette Baden-Württemberg tartomány kormányzását. A gazdag délnyugatnémet tartomány irigylésre méltó gazdasági növekedése ellenére sem adott új esélyt konzervatív vezetőinek, és ez német elemzők szerint a következő két évre megrendítheti a kancellár hatalmát.

Vasárnap Németország két tartományában is választásokat tartottak, de a nagyobb meglepetést Baden-Württemberg hozta. Az Angela Merkel szilárd bázisának számító tartományban a Zöldeknek sikerült megduplázniuk eddigi támogatásukat, és a szociáldemokrata SPD-vel koalícióra lépve kiütötték a nyeregből a konzervatívokat. Ez azt jelenti, hogy történelmük során először a német Zöldek miniszterelnököt adhatnak egy szövetségi tartománynak. A párt miniszterelnök-jelöltje, Winfried Kretschmann nem véletlenül nevezte "történelmi győzelemnek", a párt országos vezetője pedig egy "új politikiai kor kezdetének" az eredményeket.

Fukusima vitte el a választást

A korszakváltás azért meglepő, mert a tartomány egyáltalán nem teljesített rosszul az előző vezetés alatt. A brit Guardian szerint a helyi gazdaság irigylésre méltó sebességgel, évi 5,5 százalékkal növekedett, és a munkanélküliség is csupán 4,3 százalékon áll. Stuttgart, a tartomány fővárosa a Daimler és a Porsche autógyárak központja, és az itt működő német export gerincét adó közepes vállalkozások is virágzanak - jegyzi meg a New York Times. A most hatalomra segített zöldeket pedig a lap szerint "egy korábbi kommunista" vezeti, és "sebességkorlátozást akarnak bevezetni az autópályákon, ahol a Daimlerek és Porschék eddig szabadon száguldottak, mert az autókat a legkevésbé hatékony közlekedési formának tartják".

A több mint 24 százalékos választási eredményt elérő Zöldek nem is ezzel a szlogennel nyerték meg a választást, Baden-Württembergben a választási kampány szinte kizárólag az atomenergiáról szólt. A Spiegel szerint Angela Merkel pártjának jelentős visszaesését az okozta, hogy a tartományi választás gyakorlatilag egy atomenergia elleni népszavazássá vált a japán földrengés után. Az előzetes eredmények ismeretében vesztes pártok vezetői is a japán helyzetet, a továbbra is válságos állapotban lévő fukusimai atomerőművet emlegették.

A CDU-nak nyilvánvalóan rontotta az esélyeit, hogy egy évvel korábban Angela Merkel még úgy döntött, meghosszabbítják a német atomerőművek élettartamát, a japán események után azonban 180 fokos fordulatot vett, és több öreg reaktort le is állított, hogy biztonsági felülvizsgálatot végezzenek rajta. A Spiegel szerint a kormánypárt népszerűségét ronthatta az is, hogy Németország teljesen kivonta magát a líbiai légtérzár kikényszerítésére irányuló hadműveletből, illetve hogy a korábbi baden-württembergi miniszterelnököt, Günter Oettingert EU-biztosként állították brüsszeli parkolópályára. A politikus eltávolításáról egy WikiLeaks-akta is megemlékezik, amely szerint azért rúgták ki "felfelé" a "béna kacsának" számító baden-württembergi minisztelnököt, mert már 2009 előtt is folyamatosan rontotta a CDU támogatását itt, és Merkel nem akarta, hogy tovább gyengüljön a pozíciója a tartományban (erről itt olvashat bővebben).

Nincs alternatíva

Baden-Württemberg elvesztése azonban még nem jelenti Angela Merkel bukását - állítják egyöntetűen a választást értékelő német kommentárok. Igaz ugyan, hogy a német szövetségi törvényhozás felsőházában, a Bundesratban az ellenzék már többségbe került, és elkaszálhatja a kormány terveit, de választáson csak 2013-ban kell újra megmérkőznie a CDU-nak a kancellári posztért.

Forrás: AFP/Thomas Kienzle
Winfried Kretschmann lehet az első zöld miniszterelnök

A Spiegel és a Deutsche Welle elemzői szerint hiába vet majd fel komoly kérdéseket és vitákat a párton belül a mostani vereség, a CDU-ban nincs olyan vezető, aki Merkel potenciális vetélytársa, utóda lehetne, így szinte biztosra vehető, hogy ő vezeti tovább a pártot a 2013-as választásokig. Az utolsó komoly vezéregyéniség, Karl-Theodor zu Guttenberg védelmi miniszter nemrég azzal írta ki magát a lehetséges vezetők közül, hogy elismerte, doktori disszertációjában plagizált. "Senki nincs a pártban, aki puccsot vihetne végbe Merkel ellen. Ő a legjobb, akijük van" - írja a Spiegel.

De a német lapok szerint nem is kell még temetni a német kancellárt, aki korábban is bebizonyította, hogy nagy politikai túlélő. Az elemzők szerint most az jelenthet kiutat neki, ha szövetséget keres a feltörekvő Zöldeknél, és esetleg rájuk cseréli a most hatalmasat bukó liberális partnerét, az FDP-t. Merkel egyébként is irányt váltott a nukleáris politikában a japán katasztrófa óta, és ezzel a környezettudatos arccal kezet nyújthatna a Zöldeknek a jövőben.