Vesztésre áll Japán a fukusimai erőműért folytatott harcban

Vágólapra másolva!
Szakértők bejelentették, hogy megsérült az egyik reaktortartály a japán földrengés során megrongálódott fukusimai atomerőmű kettes blokkjában, így félő, hogy megnő a sugárzásveszély a környéken. Japán harmadik hete küzd a csernobili robbanás óta történt legnagyobb nukleáris katasztrófával.
Vágólapra másolva!

Az egyik szakértő, Richard Lahey azt mondta a Guardian című brit lapnak, hogy úgy tűnik, a munkások elvesztették a reaktor megmentéséért folytatott harcot. A szakértő hozzátette, hogy nem kell tartani a csernobilihoz hasonló katasztrófától. "A műszerek visszajelzése alapján azt kell mondanom, hogy a kettes blokk reaktormagja megsemmisült a nyomás miatt, és a fűtőelemek legalább egy része érintkezett a talajjal" - mondta a szakértő. Amikor a megolvadt nukleáris üzemanyag a talajjal érintkezik, radioaktiv gázok szabadulnak fel és jutnak a környezetbe - magyarázta. A sugárzási szint a kettes reaktor turbináinál legalább ezer millisievert (mSv) óránként. Ilyen sugárzás mellett a munkások maximum tizenöt percig tartózkodhatnak a környéken és magában az atomerőműben. A figyelmeztetést az után adták ki, hogy a japán hatóságokat sürgették, adjanak világos tanácsokat az élelmiszerek és az ivóvíz sugárzási szintjéről.

Az atomerőmű üzemeltetői zavart és riadalmat okoztak vasárnap, amikor elismerték, hogy helytelenül mértek kiugróan magas sugárzást a fukusimai létesítményben - írja a Telegraph című brit lap. Először azt mondták, hogy az erőműben a sugárzási szint tízmilliószorosa a normálisnak. Később azonban visszavonták a számításaikat, és közölték, hogy a szint százezerszerese a normálisnak. Ez utóbbi újabb kínos példája annak, hogy a hatóságok hogyan kezelik az erőművel kapcsolatos híreket.

Az azonban nem kétséges, hogy a fukusimai erőmű kettes reaktorában a radioaktív sugárzás ezer mSv óránként, ami a legmagasabb az óta, hogy a létesítmény március 11-én megsérült. Ez a sugárzási dózis átmeneti sugárbetegséget, hányingert, hányást okozhat.

Az erőmű balesete óta több mint száz élelmiszerben, köztük tejben, brokkoliban, karfiolban mutattak ki sugárfertőzést Tokióban és környékén. A japán egészségügyi minisztériumi szóvivő szerint azonban a fertőzött élelmiszerek száma tovább nőhet, ahogy a különböző prefektúrákban vizsgálják be az ételeket.

A legutóbbi hivatalos adatok szerint a március 11-én történt földrengés és cunami után összesen 27 242 halálos áldozatot és eltűntet tartanak nyilván. Mivel a temetkezési vállalatok és halottasházak nem győzik a holttestek eltemetését, több prefektúrában tömeges temetkezéseket fognak tartani. A széles körű újjáépítési munkák már megkezdődtek, és ideiglenes benzinkutakat állítottak fel a katasztrófától leginkább sújtott településeken.