Szabálytalan választás miatt távozik a koszovói államfő

Vágólapra másolva!
A koszovói alkotmánybíróság szerint több ponton is szabálytalan volt Beghjet Pacolli államfő megválasztása. Az elnök távozik posztjáról, de egy munkatársa szerint valószínűleg ő lesz a kormánypártok jelöltje a megismételt választáson is.
Vágólapra másolva!

Távozik tisztségéből Beghjet Pacolli koszovói államfő, mert az alkotmánybíróság alkotmányellenesnek minősítette megválasztását - jelentette be szerdán az elnök egyik közeli munkatársa. Az alkotmánybíróság az egyik ellenzéki párt beadványára hétfőn döntött úgy, hogy a februári választás nem felelt meg az előírásoknak.

A szerdán nyilvánosságra hozott indoklás szerint a beadvány azt kifogásolta, hogy csak egy jelölt volt a posztra, holott kettőnek kellett volna lennie, nem jelent meg a szavazáson a 120 tagú parlament kétharmada, hanem csak 67 képviselő, és a harmadik szavazási fordulót (az első kettő eredménytelen volt) hosszú szünet után tartották meg, ami nem szerepel a törvényben. Ezért Pacolli megválasztása alkotmányellenes és érvényét vesztette - mondta ki a kilenctagú testület hét tagja, két társuk tartózkodása mellett.

Az elnök munkatársa szerint a következő elnökválasztáson ismét a dúsgazdag üzletemberből lett politikus lesz a kormánykoalíció elnökjelöltje. Pacolli Szövetség az Új Koszovóért nevű pártja az ötödik helyet tudta megszerezni a tavaly decemberi parlamenti választáson, de fontos tagja a parlamentben csekély többséggel rendelkező, Hashim Thaci miniszterelnök Koszovói Demokrata Pártja által vezetett koalíciónak.

Fél év alatt most másodszor fordult elő, hogy a koszovói alkotmánybíróság a köztársasági elnök ellenében döntött. A múlt év szeptemberében alkotmánysértőnek minősítette, hogy Fatmir Sejdiu az államfői teendők mellett pártja elnökeként is tevékenykedik, s ez után a politikus lemondott az államfői posztról. Pacolli távozása után Jakup Krasniqi parlamenti elnök tölti be ügyvezetőként az alapvetően ceremoniális feladatok ellátását igénylő posztot. Krasniqi már volt ügyvezető államfő a Fatmir Sejdiu távozásától Behgjet Pacolli megválasztásáig tartó öt hónapban.