Öngyilkos lett egy sikkasztással vádolt szlovákiai magyar politikus

Vágólapra másolva!
Tornalja egykori magyar polgármestere önkezével vetett véget életének csütörtökön a szlovákiai, trencséni kórházban. Dubovsky László tavaly szeptember óta vizsgálati fogságban volt sikkasztás gyanúja miatt. A szlovákiai magyar férfi 1998-től Dubeek művésznéven több mint egy évtizeden át rendszeresen szórakoztatta a Bumeráng című rádióműsor hallgatóit ízes tájszólásával.
Vágólapra másolva!

A tornaljai városi hivatal megerősítette a szlovák internetes portálokon megjelent hírt, hogy öngyilkos lett Dubovsky László, Tornalja egykori magyar polgármestere. Dubovsky László ellen a hivatali jogkörrel való többrendbeli visszaélés és idegen vagyon hűtlen kezelése miatt folyik eljárás, tavaly szeptember óta pedig vizsgálati fogságban volt.

Az ismert regionális magyar politikus, akit háromszor is megválasztottak a nagyrészt magyarok lakta Tornalja polgármesterévé, tavaly került a szlovákiai sajtó figyelmének középpontjába. Tavaly ősszel az Új Szó című pozsonyi napilap azt írta, hogy több régi ügy mellett a sikkasztás gyanúja is felmerült Dubovsky László ellen.

A város eladásra felkínált ingatlanjainak okiratait rendezve derült ugyanis ki, hogy a Tornalja központjában lévő egyik épületet a polgármester a városi képviselők tudta nélkül adta bérbe 15 évre egy helyi vállalkozónak. A bérleti szerződésben az is szerepel, hogy annak aláírásakor a polgármester a vállalkozótól több mint 16 ezer eurót (4,5 millió forint) is átvett a bérleti díj fejében. Erről a pénzről és a szerződésről addig senkinek nem volt tudomása.

Dubovsky 2009 őszén egészségi okokra hivatkozva lemondott Tornalja polgármesteri tisztségéről. Az Új Szó akkor azt írta, ha nem mondott volna le posztjáról, a rendőrség őrizetbe vette volna hivatali visszaélés alapos gyanúja miatt. Az új választásokon azonban Dubovsky független jelöltként újra nyert, és visszakerült a polgármesteri székbe.

A szlovákiai magyar férfi 1998 környékén szerepelt először a Sláger Rádióban, és Dubèek művésznéven több mint egy évtizeden át rendszeresen szórakoztatta a Bumeráng hallgatóit ízes tájszólásával, vicces történeteivel. Bochkor Gábor rádiós műsorvezető a Független Hírügynökségnek elmondta: bár nem ismeri a férfi elleni jogi eljárás részleteit, sok dologgal szemben értetlenül áll. Nem érti például, miért nem engedte neki a bíróság, hogy szabadlábon védekezhessen. "Dubèek egy nagyon érzékeny lelkű srác volt, és bevallom, nagyon féltettem a börtöntől. Ugyanakkor hittem abban, amit ő mondott, hogy tisztázni fogja magát"- fogalmazott Bochkor.