Júniusban előrehozott választás lesz az adósságválsággal küzdő Portugáliában

Vágólapra másolva!
A portugál államfő csütörtök éjszaka bejelentette, hogy június 5-ére írta ki az előrehozott választásokat. A portugál kormány március 23-án mondott le, miután a parlament elutasította a gazdasági megszorítócsomagját.
Vágólapra másolva!

Portugáliában június 5-re írta ki az előrehozott választásokat Aníbal Cavaco Silva államfő, aki csütörtök éjszaka jelentette be a voksolás dátumát, miután közölte, hogy elfogadta a szocialista José Sócrates kormányfő még március 23-án benyújtott lemondását. Az államfő bejelentése szerint a törvényhozás feloszlatása után a Sócrates-kormány ügyvezetőként hivatalban marad az új parlament és kabinet megalakulásáig.

A portugál kormányfő az után mondott le, hogy a parlament elutasította az újabb gazdasági megszorító csomagtervet. Az öt ellenzéki párt a jobboldaltól a szélsőbalig egyhangúlag elvetette az immár negyedik költségvetési kiigazítást, amelyre a deficit csökkentése miatt lett volna szükség, és a segítségével elkerülhető lett volna, hogy pénzügyi mentőövet kérjenek az Európai Uniótól.

Az elmúlt napokban kiderült, hogy a portugál pártok inkább választást akarnak, mintsem megpróbálkozni egy koalíciós kormány megalakításával, miután az államfő feltette a kérdést a pártok vezetőinek, hogy hajlandóak-e önként koalíciót alkotni, és ezzel megelőzni, hogy az ország külföldi pénzügyi segélyre szoruljon. Mindannyian inkább a választások mellett döntöttek, és már megkezdték választási kampányuk előkészületeit.