Újra rács mögött a radikális orosz művészcsoport tagjai

Vojna radikál utcai performansz-művészcsoport
Vágólapra másolva!
A gyülekezés szabadságáért demonstráltak, majd rendőri őrizetben kötöttek ki csütörtökön a hatalmas péniszrajzukkal ismertséget szerzett orosz Vojna művészcsoport egyes tagjai - állítja az egyik aktivista. Tudósítása szerint az orosz rendőrök bántalmazták a közösség vezetőit.
Vágólapra másolva!

Egy csütörtöki szentpétervári utcai demonstráción fizikailag bántalmazták és letartóztatták a rendőrök a Vojna (Háború) nevű orosz művészcsoport több tagját - állítja a csoport az [origo]-hoz eljuttatott levelében.

A Vojna az elmúlt években valóságos háborút kezdett Moszkva és Szentpétervár utcáin a művészi szabadság nevében. A provokatív közösség tagjai többek között orgiát rendeztek az orosz elnök "tiszteletére", és óriási péniszt festettek egy felnyitható hídra. A csoport alapító ideológusa, Oleg Vorotnyikov február végén szabadult a börtönből, miután tavaly novemberben egy rendőrautókat felborító utcai performansz miatt egyik társával együtt lecsukták. Szabadulása után az [origo] interjút készített vele, melyet itt olvashat.

A pénteken elküldött e-mailben a csoport egyik aktivistája azt írja, hogy a szabad gyülekezés jogáért rendezett demonstráción Vorotnyikovon kívül a csoport elnökét, Leonyid Nyikolajevet, valamint koordinátorát, Natalja Szokolt is bevitték. Utóbbival ott volt Vorotnyikovval közös kisfia, akit elszakítottak szüleitől a hatóságok, és "ismeretlen gyermekként" egy gyerekkórházban helyezték el.

A Vojna állítása szerint a rendőrök mindhárom említett csoporttagot a földre teperték és többször megütötték, majd miután a rendőrségre szállították őket, ügyvédjüknek órákon át nem engedték meg, hogy beszéljen velük. Vorotnyikovot hat óra után kiengedték, és ma délelőtt sikerült "kilopnia" a gyermekét a kórházból. Társait már meghallgatták a bíróságon, a közlekedési szabályok megsértésével és a rendőri intézkedés akadályozásával gyanúsítják őket - írta az aktivista.