400 afrikai menekült tűnt el a Földközi-tengeren

Vágólapra másolva!
Líbából egy hete útnak indult, menekülteket szállító hajók tűntek el a Földközi-tengeren. A több, mint négyszáz afrikai bevándorlót szállító hajók vélhetően elsüllyedtek, útban az olaszországi Lampedusa szigete felé.
Vágólapra másolva!

Két hajón, több mint négyszáz afrikai bevándorló indult Olaszországba március 22-e és 25-e között, a hajók azonban eltűntek a Földközi-tengeren.

Az olasz parti őrséget riasztották, hogy kezdjék meg az eltűntek keresését, hiszen volt már rá példa, hogy még 20 nap után is találtak túlélőket a tengeren - mondta az ENSZ szóvívője, Laura Boldrini. Egy menekülteket befogadó szervezet főnöke pedig azt nyilatkozta, műholdas telefonon utoljára március 26-án beszélt a menekültekkel, akik a kisebb, felfújható hajón utaztak, a vonal azonban megszakadt - írja a Guardian.

"A felfújható hajón utazó 68 ember már 60 mérföldre volt a líbiai partoktól, amikor beszéltem velük" - mondta. Miután vasárnap újabb hajó kötött ki az Afrikához legközelebbi olasz sziget, Lampedusa partjainál, Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök ígéretet tett rá, hogy a kormány megoldást keres a szigetet elözönlő menekültek miatt kialakult krízisre, és Tunéziába utazik, hogy a bevándorlók özönének megfékezéséről tárgyaljon. Az olasz kormányfő még pénteken állapodott meg telefonon Bedzsi Kaid esz-Szebszi tunéziai miniszterelnökkel a tárgyalásról.

Az olasz hatóságok közben megkezdték annak a 3000 tunéziai menekültnek az evakuálását, akik a januárban kirobbant tunéziai zavargások miatt özönlötték el Lampedusa szigetét. Vasárnap azonban újabb, 362 bevándorlót szállító hajó érkezett a szigetre. Csak idén több, mint 20 ezer észak-afrikai érkezett Olaszországba illegálisan, túlnyomó részük tunéziai. Róma pénzügyi támogatást ígér annak fejében, hogy az észak-afrikai kormány megakadályozza a migránsok kihajózását, és elfogadja saját állampolgárai hazatelepítését.