A hivatalban lévő elnök nyerte a kazah elnökválasztást az exit poll szerint

Vágólapra másolva!
Nurszultan Nazarbajev, a Kazahsztánt a szovjet idők óta vezető elnök nyerte meg a vasárnapi elnökválasztást az exit poll szerint. Kazahsztánban még soha nem tartottak úgy választást, hogy azt nemzetközi megfigyelők szabadnak és függetlennek ítélték volna.
Vágólapra másolva!

Elsöprő többséggel Nurszultan Nazarbajev nyerte meg a kazah elnökválasztást. A szavazatukat leadók megkérdezésén alapuló, vasárnap esti exit poll szerint 94,82 százalékos eredmény ért el az országot a szovjet idők óta vezető politikus.

A kazah szociológusok és politológusok szövetsége (ASiP) által a két legnagyobb kazah városban - Almatiban és Asztanában -, valamint a közép-ázsiai ország 14 régiójában készített felmérés, a voksolásban részt vevő polgárok 1,2 százalékának megkérdezése alapján készült.

A vasárnapi elnökválasztásokon a hivatalos adatok szerint 89,9 százalékos volt a részvételi arány. Ez jóval magasabb, mint a legutóbbi, 2005-ös voksoláson volt. Az első hivatalos eredményeket a választási bizottság közép európai idő szerint hétfő hajnali öt órára ígérte.

A 70 éves Nazarbajev a szovjet idők vége óta irányítja vaskézzel Kazahsztánt, és jelezte, hogy ameddig egészsége engedi, kész a hatalomban maradni. Tavaly a "nemzet vezetőjévé" nyilvánították, ami életfogytig szavatolja számára a hatalmat. Bírálói tekintélyuralmi módszereket vetnek a szemére.

Kazahsztánban még soha nem tartottak úgy választást, hogy azt nemzetközi megfigyelők szabadnak és függetlennek ítélték volna. Ezúttal több mint ezer nemzetközi megfigyelő próbált meg ügyelni a szavazás tisztaságára, köztük háromszázan az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) képviseletében. Az EBESZ - amelynek tavaly Kazahsztán volt a soros elnöke - hétfőn mutatja be jelentését a választás körülményeiről.