Az Air France-katasztrófa áldozatait találták meg az Atlanti-óceánban

Vágólapra másolva!
Víz alatti robotok a 2009 nyarán lezuhant Air France-repülőgép utasterének maradványait találták meg az Atlanti-óceánban. Az utastérben több holttest is van, a repülőgép fekete dobozát még mindig keresik. Két évvel ezelőtt az Air France 447-es, Rióból Párizsba tartó járata a fedélzetén 228 utassal, eddig ismeretlen körülmények között zuhant az óceánba.
Vágólapra másolva!

A 2009-es Air France légi katasztrófa áldozatai után kutató víz alatti robotok megtalálták a 447-es járat utasterének egy részét, és több, az utastérben rekedt holttestet is az Atlanti-óceán négyezer méteres mélységében - írja francia forrásokra hivatkozva a Guardian brit napilap hétfőn.

Az Air France 447-es, Rióból Párizsba tartó járata 2009 júniusában zuhant le az Atlanti-óceán fölött. A fedélzeten tartózkodó 228 ember mind életét vesztette, napokkal a tragédia után ötven holttest került felszínre az óceánban, több száz repülőgépdarabbal együtt, de a többi testet és a repülési adatokat tartalmazó fekete dobozt azóta sem találták. A repülőgépen négy magyar állampolgár és egy szlovákiai magyar is utazott. A francia hatóságok szerint a fekete doboz nélkül valószínűleg sosem derül ki, mi okozta a tragédiát.

A vasárnapi felfedezés új lendületet adhat a kutatásnak, az Air France légitársaság és a repülőgépet gyártó Airbus eddig közel 30 millió dollárt költött a kutatásra, és a legújabb adatok szerint nem teljesen úgy történt a baleset, ahogy eddig gondolták. Legalábbis az egyben maradt utastér erre enged következtetni, korábban úgy vélték, a repülő az óceánba való becsapódáskor darabjaira esett szét.

A francia hatóságok elismerték, hogy az Air France 447-es járatát találták meg a víz alatti robotok, és azt is, hogy az utastérben több holttestre bukkantak, de az áldozatok családjainak tájékoztatásáig nem adnak bővebb felvilágosítást. A jelentések szerint egyelőre nem találták nyomát a fekete doboznak.

A 2009-es tragédia miatt idén márciusban gondatlanságból elkövetett emberöléssel vádolták meg az Air France-ot.