Új államot hoztak létre Szomálián belül

2011.04.04. 8:47

Azánia létrehozását a kenyai fővárosban jelentették be vasárnap egy díszes ünnepség keretében. A polgárháború sújtotta Szomália ideiglenes alkotmánya lehetővé teszi új államok létrehozását.

Vasárnap egy új állam létrehozását jelentették be szomáliai politikusok a polgárháború sújtotta kelet-afrikai ország határain belül, amit a mogadishui gyenge központi kormány elítél, mert szerinte ez csak növeli a káoszt az országban.

Az új állam, Azánia létrehozását a kenyai fővárosban jelentették be egy díszes ünnepség keretében. Kenya támogatja az új, határ menti közigazgatási egység kialakítását, mert az ütközőövezetet képez közte és szomszédja között.

Azánia elnöke, Mohamed Abdi Gandhi közölte: első feladata visszavenni a terület feletti ellenőrzést az al-Kaida terrorhálózathoz kötődő iszlamista lázadó milíciától, az al-Shabaabtól, de semmiképp nem akarja elszakítani az új államot Szomáliától.

Szomália déli és középső területeinek zömét - ezen a belül a főváros, Mogadishu nagy részét - az al-Shabaab tartja a kezében. A lázadó szervezet februárban támadással fenyegette meg Kenyát, mert azzal vádolja a szomszédos országot, hogy Sejk Seríf Ahmed szomáliai elnök kormánya számára katonákat képez ki.

Abdulkareem Jama tájékoztatási miniszter leszögezte, hogy kormánya rossz ötletnek tartja új államok létrehozását, bár az ország ideiglenes alkotmánya lehetővé teszi ezt.

"Katasztrófához vezet, ha minden térség és minden népcsoport saját kormányt akar alakítani anélkül, hogy konzultálna erről a központival. Ez csak növeli a különbséget a közösségek között, és nem összehozza az ország népét" - mondta a miniszter.

KAPCSOLÓDÓ CIKK