Kitüntettek egy Afganisztánban 13 hónapra eltűnő bombakereső kutyát

Vágólapra másolva!
A Lila Kereszt érdeméremmel jutalmaztak egy ausztrál bombakereső kutyát, amely egy ütközet után 13 hónapot töltött egyedül Afganisztánban még 2008-ban. A Lila Kereszt az állatoknak adható legmagasabb állami kitüntetés Ausztráliában.
Vágólapra másolva!

Az állatoknak adható legmagasabb állami kitüntetést kapta meg egy ausztrál bombakereső kutya, miután egy tálib rajtaütés után 13 hónapot töltött egyedül Afganisztánban - közölte a BBC brit közszolgálati médium. A Lila Kereszt érdemérmet korábban csak egyszer, még az első világháború idején ítélték oda.

Sabri, a fekete labrador az ausztrál hadsereg tagjaként még 2008-ban tűnt el. Tálibok ütöttek rajta egységén Uruzgan város közelében, a támadásban kilenc ausztrál katona sérült meg, köztük az állattal együtt dolgozó katona is.

Az ausztrál hadsereg később több expedíciót is indított a bombakereső kutya megtalálására, de egyik sem járt sikerrel, mígnem 13 hónappal a kutya eltűnése után egy amerikai katona jelentette, hogy egy afgán férfi társaságában látta egy rendfenntartó bázis közelében.

A fekete labrador 2009-ben hősként tért vissza Ausztráliába, hazatérése előtt még az akkori ausztrál miniszterelnök, Kevin Rudd is személyesen üdvözölte Afganisztánban. A Lila Keresztet odaítélő bizottság korábban csak egyszer talált a kitüntetésre érdemes állatot. Az első világháború után egy Murphy nevű szamár részesült a kitüntetésben, aki sebesülteket szállított Gallipolinál.