Bocsánatot kért Japán az óceánba eresztett radioaktív víz miatt

Japán, földrengés, cunami, atombaleset, A Greenpeace aktivisáti a radioaktív sugárzást mérik Namie faluban 30 kilométerre a fukusimai atomerőműtől, 2011.03.27.
Vágólapra másolva!
Elnézést kért a japán kormány amiatt, hogy hétfőn a Csendes-óceánba engedtek több mint 11 ezer tonna radioaktív vizet a sérült fukusimai reaktornál. A japán hatóságok azt mondták, a szennyezett víz nem káros az egészségre, a sugárzás mértéke azonban a megendett érték több milliószorosa. A korábban a zöldségekre meghatározott fogyasztási korlátozást kivetik a tengerből származó ételekre is.
Vágólapra másolva!

A japán kormány elnézést kért azért, hogy több mint 11 ezer tonna radioaktív szennyezett vizet engedtek a tengerbe. "A víz nagyon magas mértékben sugárzott. Megbántuk és sajnáljuk, hogy meghoztuk ezt a döntést" - mondta Jukio Edano, a japán kormány kabinetminisztere. A vizet még hétfőn engedték a Csendes-óceánba a márciusi földrengésben megsérült fukusimai atomerőmű kettes reaktoránál, hogy az így felszabaduló tartályokban tárolni tudják a reaktorból származó, erősebben szennyezett vizet. A kormány szóvivője szerint nem volt más megoldás, a nagyobb katasztrófa megelőzése érdekében hozták meg a döntést.

A víz szennyezettségének mértéke 7,5 milliószor haladja meg a megengedett szintet - írta kedden a CNN. Bár korábban azt nyilatkozták, hogy a tengerbe zúdított szennyezett víznek csupán minimális hatása lehet az ottani életre, környezetvédő csoportok arra figyelmeztetnek, hogy a szennyeződés károsan befolyásolhatja az óceán táplálékláncát - írja a brit Guardian. Japán ipari minisztere, Banri Kaieda ugyanakkor azt mondta, a radioaktív víz nem jelent komoly egészségügyi kockázatot, mégis elnézést kér a halászoktól.

A fukusimai erőmű körül kialakult, több hete tartó krízisben a japánoknak most az óceán vízének szennyezettségével kell harcolniuk. A halászást már korábban megtiltották az erőmű 20 kilométeres körzetében, a tengeri halak fogyasztását azonban - szemben a zöldségekkel és a tejjel - eddig nem korlátozták. Jukio Edano azt mondta, a radioaktív izotóp jelenléte a most vizsgált halak mintájában azonnali és haladéktalan intézkedésre sürgeti a hatóságokat. "Ideiglenes fogyasztási limitet fogunk alkalmazni a halakra és a kagylókra is" - fogalmazott.