Keményen kritizálta a NATO-t a líbiai lázadók egyik parancsnoka

Vágólapra másolva!
"Ha a NATO még egy hetet vár, nem lesz többé Miszurata" - állította a líbiai lázadók egyik parancsnoka, aki korábban Moammer Kadhafi belügyminisztere volt. A tábornok keményen támadta a NATO-t késlekedése miatt, a szervezet szerint viszont nem támadhatnak olyan célpontot, ahol embereket alkalmaznak pajzsként.
Vágólapra másolva!

A líbiai lázadók egyik parancsnoka szerint a NATO nem lép fel elég eréllyel Moammer Kadhafi ellen, pedig Miszuratában civilek halnak meg a kormány támadásaiban. A BBC brit közszolgálati médium azt írta, Abdul Fatah Junisz tábornok attól tart, hogy az ostromlott város lakosságát kiirtják, ha a NATO még egy hetet vár a közbeavatkozással.

Junisz egy bengázi sajtótájékoztatón azt mondta szerinte a NATO "nem tesz semmit" az ENSZ-felhatalmazás ellenére, mint magyarázta: a túlzottan bürokratikus eljárások miatt órákkal a harcok után reagálnak csak. A tábornok, aki korábban Kadhafi belügyminisztere volt, azt állította, hogy már rég felszabadíthatták volna Miszuratát az ostrom alól.

A NATO-nak az az érve, hogy a civilek védelme miatt óvatosak, szerinte azért nem helytálló, mert ahol "Kadhafi erői voltak, ott nem voltak civilek". A tábornok igen lehangoló mondatokat mondott a sajtótájékoztatón. Szerinte "ha a NATO még egy hetet vár, nem lesz többé Miszurata", s hozzátette: "nem találnak itt senkit".

A BBC szerint a NATO azt állította, hogy Kadhafi erői civil területekre vitték katonai erejüket, ezért légicsapásokkal nem sújthatják azokat. "Ha embereket használnak fel pajzsként, akkor nem támadhatunk" - mondta Mark van Uhm vezető NATO-tisztviselő.