Megkezdődött, de el is napolták Berlusconi szexbotrányos perét

Karima El Mahroug, "Ruby", Silvio Berlusconi nőügyei,
Vágólapra másolva!
Szerdán kezdődött Milánóban az a per, amelyben azzal vádolják Silvio Berlusconi olasz kormányfőt, hogy kiskorú prostituálttal feküdt le és ezért fizetett is. Berlusconi tagad, de akár 15 évet is kaphat, ha bűnösnek találják. A pert megnyitották, de azonnal el is napolták május 31-re.
Vágólapra másolva!

Szerdán Milánóban elkezdődött Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök pere, amelyben azzal vádolják, hogy szexuális szolgáltatásokért fizetett egy kiskorú prostituáltnak, illetve, hogy hivatali visszaélést követett el, amikor elintézte, hogy kiengedjék az őrizetből a szóban forgó lányt. Az AP hírügynökség szerint a tárgyalás szigorú biztonsági intézkedések közepette indult, a bíróság épületére körülbelül 100 rendőr vigyáz. A Republika olasz napilap szerint a pert megnyitották, de azonnal el is napolták május 31-re. A kormányfő hivatali elfoglaltságaira hivatkozva nem jelent meg a bíróságon, amit levélben közölt, és jelezte azt is, hogy a későbbiekben rendelkezésre áll - írja a Corrierra della Sera olasz nailap.

Berlusconit akár 15 év börtönre is ítélhetik, ha bűnösnek találják, de ő tagadja a vádakat, szerinte politikai okokból támadják.

A per során bemutatják majd a 20 ezer oldalnyira rúgó bizonyítékokat, és tanúként meghallgatnak 40 nőt és további 78 főt, köztük George Clooney amerikai színészt, illetve olasz modell barátnőjét. Az ügyészek azt akarják bizonyítani, hogy Berlusconi pénzt adott a fiatal prostituáltnak szexuális szolgáltatásokért cserébe, amikor az még csak 17 éves volt. Azt, hogy prostituált lenne és pénzért lefeküdt volna Berlusconival, az érintett marokkói származású lány, Karima El Mahroug is tagadja.

Az ügyészek ugyanakkor állítják, 13 alkalommal töltött egymással pásztorórákat Berlusconi és a Ruby Rubacuori művésznévre hallgató nő. A bizonyítékok között lehallgatott beszélgetéseket is bemutatnak majd, a BBC brit közszolgálati csatorna hírportálja szerint ezekből többek között fény derül arra is, miként toboroztak könnyűvérű lányokat a kormányfő különböző rezidenciáiban tartott partikra.

A per azonban várhatóan csak nehezen halad majd előre. Az olasz parlamentben már kedden megszavazták Berlusconi hívei, hogy az alkotmánybíróság véleményét kérjék az eljárás felfüggesztéséről, amíg el nem dől egy februárban elfogadott javaslatuk sorsa, amelynek értelmében a pert egy különleges bíróságon kellene lefolytatni, erről a javaslatról ugyancsak alkotmánybíróság dönt majd.