Vágólapra másolva!
Szökőárriadót is elrendeltek a japán hatóságok, miután ismét nagy erejű földrengés rázta meg az ország északkeleti részét. A cunamiriadót azóta lefújták. A rengés epicentruma a fukusimai atomerőműtől 118 kilométerre volt, de az egész országban érezni lehetett, a japán média szerint városok maradtak áram nélkül, és a parti területekről mindenkit menekíteni kezdtek. Egy Tokióban élő magyar szerint a rengés szokatlanul sokáig tartott, és még a fővárosban is megtáncoltatta a hűtőszekrényét.
Vágólapra másolva!

A Richter-skála szerinti 7,1-es erősségű földrengés rázta meg Japán északkeleti részét csütörtökön, ezért a hatóságok szökőárriadót hirdettek - írja a BBC. A cunamiriadót, amely 420 kilométeres partszakaszon volt érvényben, 90 perccel később lefújták.

A rengés epicentruma a parttól 40 kilométerre volt, és az első jelentések szerint 7,4-es erősséget ért el, ezt azonban később 7,1-re pontosították az amerikai geológiai intézet szakemberei. Az epicentrum 118 kilométerre volt Fukusimától, ahol a márciusi földrengés és cunami során megsérült az atomerőmű. A reaktort üzemeltető cég, a Tepco a csütörtöki újabb rengés után közölte, hogy az első jelentések szerint sem a fukisimai atomerőműben, sem a térség másik két atomerőművében nem tett kárt a rengés.

Japánt legutóbb március 11-én rázta meg egy, a mostaninál erősebb, 9-es fokozatú földrengés, amely hatalmas szökőárt indított el. A rengés miatt súlyos üzemzavar alakult ki a fukusimai atomerőműben.

Az AFP hírügynökség jelentése szerint a mostani rengés a tengerpart mentén, negyven kilométeres sávban rengette meg a földet. A rengés helyi idő szerint közvetlenül éjfél előtt, 23.46-kor (magyar idő szerint 16.46-kor) történt, és a japán híradások szerint 3 perccel később egy kisebb utórengés is követte.

"Már aludtam, amikor hirtelen remegni kezdett alattam az ágy" - mondta az [origo]-nak telefonon Nyerges Norbert, egy Tokióban élő magyar férfi. "Azt mondják, hogy itt már csak 3-as erősségű volt a rengés, de amikor kirohantam a konyhába, a hűtőszekrény ugrált a helyén" - mesélte. Az első emeleten lakó férfi szerint a rengés azért volt különös, mert a szokásosnál jóval hosszabb ideig tartott, mintegy két percen keresztül folyamatosan érezni lehetett. "A földrengések itt elég megszokottak, de csak olyan 20 másodpercig szoktak tartani, ez viszont sokkal több volt" - mondta.

A rengés után a japán tévék egytől egyig megszakították az adásaikat, és rendkívüli híradásokat kezdtek sugározni - tette hozzá Nyerges. A híradókban felvételeket mutatnak arról, ahogy a földrengés által legerősebben sújtott északi régiókban a tévéstúdiók beremegtek, és a televíziók irodáiban a polcokról potyogtak a tárgyak: "A stúdiók kibírták a rengést, de a kamera vette élőben, ahogy összevissza rázkódnak".

Nyerges szerint a tévék azt harsogják, hogy Japán északi partszakaszán cunamiriadó van, és az előző cunami által sújtott területekről most ismét mindenkinek menekülnie kell. A híradások szerint több városban megszűnt az áramszolgáltatás, mert a rengés miatt a távvezetékek tönkrementek: a tévék sötétbe borult településeket is mutatnak. A rengés a japán média szerint gyengébb volt, mint az egy hónappal korábbi, pusztító katasztrófa, de sokkal nagyobb területre terjedt ki. A mostani rengést szinte Japán egész területén érezték - mondta a Japánban élő magyar férfi.

Forrás: Google Earth