Állami díjat kaptak 65 méteres péniszükért a radikális orosz művészek

Vágólapra másolva!
Milliós állami díjat kapott Oroszországban a Vojna radikális művészcsoport, amely egy hídra festett hatalmas pénisszel robbant be a köztudatba tavaly. Az orosz hatóságokkal valóságos utcai háborút vívó performanszcsoport pár tagja most is börtönben van, a kortárs művészeti díj mégis nekik jutott, mert a kuratórium állítólag "nem akart konformistának tűnni". A kitüntetéssel járó pénzt a csoport politikai foglyoknak ajánlja fel.
Vágólapra másolva!

Rangos állami művészeti díjat kapott Oroszországban az a radikális művészcsoport, amely az elmúlt években botrányok sorát kavarta az orosz állami vezetők és a rendőrség elleni művészeti akcióival. A Vojna (háború) elnevezésű csoportnak csütörtökön ítélték oda az Innovation 2010 kortárs művészeti díjat, amelyet az orosz Kulturális Minisztérium és a Kortárs Művészetek Nemzeti Központja hozott létre - írta az [origo]-hoz eljuttatott levelében Jana Szarna, a csoport aktivistája és szóvivője.

A csoport azért a 2010-es akciójáért kapta meg a díjat, amelyben egy 65 méter hosszú péniszt festett egy szentpétervári csapóhídra. Az akciónak "A farok, amit elkapott a KGB" címet adták, mert a péniszt a szovjet titkosszolgálat utódjának számító FSZB székháza elé festették: amikor a csapóhidat éjszaka a szokásos menetrend szerint felnyitották, a titkosszolgálat épülete előtt távolról is jól látható volt az égnek meredő hatalmas hímvessző. A performanszról készült felvételek az interneten villámgyorsan elterjedtek, és hatalmas népszerűségre tettek szert.

Az állami díj azért meglepő, mert a csoport mindig is nyíltan támadta az orosz hatóságokat, a politikai rendszert és az orosz művészeket is, tavaly év végén pedig két vezetőjüket be is börtönözték egy akciójuk miatt. A művészeket február végén a világhírű brit graffitis, Banksy hozta ki a börtönből, miután fejenként kétmillió forint értékű óvadékot fizetett értük, nem sokkal később azonban a csoport több tagját újra letartóztatták egy demonstráción (erről itt olvashat részletesen).

"Senki nem akart konformistának tűnni"

A díjat odaítélő bizottság sokáig megosztott volt a Vojna megítélésében - mondta a döntés után a New York Times-nak Andrej Jerofejev művészettörténész, a bizottság tagja. Szerinte a héttagú csapat kezdetben elítélte a Vojnát, amelynek tagjait jelenleg is huliganizmussal vádolják az orosz hatóságok: a döntéshozatal során azonban a Vojna három tagja meggyőzte őket arról, hogy a csoport akcióinak valódi művészi tartalma van.

"Senki nem akart konformistának tűnni" - mondta Jerofejev, aki a Vojna nagy támogatójának számít. A művészcsoport az egyik performanszát épp Jerofejev bírósági tárgyalásán hajtotta végre, amikor a művészettörténészt vallási gyűlöletkeltés vádjával állították bíróság elé egy kiállítása miatt. A Vojna tagjai a tárgyalást a terembe csempészett elektromos gitárokkal szakították félbe, és egy punk-rock számot énekeltek az ülésteremben.

Jerofejev a New York Times-nak azt mondta, hogy a díjjal 400 000 rubel (2,6 millió forint) is üti a művészcsoport markát. A Vojna ugyanakkor művészetéért elvből nem fogad el pénzt - állították korábban az [origo]-nak a csoport vezetői. Jana Szarna ezért azt írta az [origo]-nak, hogy a pénzt nem tartják meg, hanem orosz politikai foglyoknak ajánlják fel.

Az [origo] korábban részletesen foglalkozott a Vojna csoport tevékenységével, bővebben a művészközösség vezetőivel készített interjúnkban, itt olvashat róluk.