Elnézést kért a NATO a lázadók elleni baráti tűz miatt

Vágólapra másolva!
A NATO hivatalosan kifejezte sajnálatát amiatt, hogy vadászgépei csütörtökön lázadók kezén lévő tankokra támadtak. Korábban egy NATO-hivatalnok azt mondta, hogy nincs miért bocsánatot kérni.
Vágólapra másolva!

Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár a szervezet nevében azt mondta pénteken, hogy "nagyon sajnálja" azokat az elhunytakat, akik baráti tűztől haltak meg csütörtökön. A NATO vadászgépei lázadók által birtokolt tankokra támadtak - írta a BBC.

Rasmussen azt mondta, hogy korábban a tankok Kadhafi katonái kezében mindig civileket támadtak, szerinte ez volt az oka annak, hogy őket lőtték. "De biztosíthatom önöket, hogy mindent megteszünk a civil sebesülések elkerüléséért" - tette hozzá.

Korábban egy NATO-admirális azt mondta, hogy nem kér elnézést az esetért, mert ők arról tudtak csak, hogy a helyszínen Kadhafi erőinek járművei haladnak, a lázadókról nem volt tudomásuk.

William Hague brit külügyminiszter erre azt válaszolta, hogy szerinte "semmibe nem kerül elnézést kérni". "Szerintem bocsánatot kell kérni, amikor ilyen hiba történik. Ha olyanok halnak meg, akik nem támadnak civilekre, az hiba" - mondta.