Tévébeszédben védte magát a lemondott egyiptomi elnök

Vágólapra másolva!
A felelősségre vonását követelő tüntetések hatására tévébeszédben tagadta Hoszni Mubarak volt egyiptomi elnök, hogy ő vagy családja külföldre mentett vagyonnal rendelkezne. Egyes civil szervezetek szerint legalább egymilliárd dollárnyi eltitkolt vagyona van.
Vágólapra másolva!

Először szólalt meg nyilvánosan Hoszni Mubarak volt egyiptomi elnök két hónappal az után, hogy az országban kitört felkelés lemondásra kényszerítette. A BBC brit közszolgálati orgánum szerint Mubarak az al-Arabíja televízió által sugárzott felvételen visszautasította az őt és családját ért korrupciós vádakat.

Az Egyiptomot három évtizeden át irányító politikus azt mondta, joga van megvédeni a hírnevét. Kijelentette, nem igaz, hogy külföldi országokban lennének bankszámlái vagy más eltitkolt vagyona, és kész együttműködni az ezt vizsgáló hatóságokkal. "Igazságtalan kampány" áldozatának nevezte magát, mely "nagy fájdalmat" okozott neki.

Kevéssel a beszéd elhangzása után az egyiptomi főügyész bejelentette, hogy Mubarakot és két fiát egyaránt beidézte meghallgatásra, egyrészt a korrupciós vádak ügyében, másrészt amiatt, hogy az év eleji, Mubarakot megbuktató tüntetések során a rendfenntartók beavatkozása közben több tüntető meghalt.

Mubarak februárban mondott le, majd a fővárosból a Vörös-tenger partján fekvő Sarm el-Sejkben lévő nyaralójába távozott. Egyiptomot azóta a hadsereg irányítja a legközelebbi választásokig, az átmenettel azonban egyre többen elégedetlenek, egyebek mellett Mubarak mielőbbi felelősségre vonását is követelik. Pénteken ezrek tüntettek emiatt a Tahrír téren, a katonaság oszlatta fel a megmozdulást.

Az új egyiptomi hatóságok korábban bejelentették, hogy bizottságot hoztak létre Mubarak és családja vagyoni helyzetének vizsgálatára. Megtiltották neki, hogy elhagyja az országot, egyszersmind befagyasztották a család ismert vagyonát. A BBC szerint a különböző korrupcióellenes szervezetek becslései egy- és hetvenmilliárd dollár közé teszik a família által külföldre menekített vagyon nagyságát. A Mubarak-korszak három egykori miniszterét már megvádolták korrupciós bűncselekményekkel.