A segélyek hatékonyabb elosztását szorgalmazza a Világbank

Vágólapra másolva!
A nemzetközi segélyek sok esetben csak az országokban zajló konliktusok erősítését szolgálják - figyelmeztet a Világbank hétfőn kiadott jelentésében. A szervezet jelentős változásokat sürget a segélyek elosztásában. A jelentés szerint a jelenlegi polgárháborúk 90 százaléka olyan országokban zajlik, ahol az elmúlt harminc évben már volt hasonló fegyveres összecsapás.
Vágólapra másolva!

A Világbank hétfői jelentésében arra hívja fel a figyelmet, hogy jelentős különbségek mutatkoznak abban, ahogyan a segélyeket a világ különböző részein elköltik. A világ népességének negyede konfliktus sújtotta országokban él - írja a BBC brit közszolgálati médium a jelentésre hivatkozva. A szervezet szerint jóval erősebben kellene fókuszálni arra, hogy szilárd kormányokat, igazságszolgáltatást, rendőrséget, egészségügyet és oktatást alakítsanak ki. Jelenleg jóval többet költenek a segélyekből arra, hogy enyhítsék a már kirobbant konfliktusok hatását, mint hogy megelőzzék őket.

A polgárháborúk 90 százaléka olyan országokban zajlik, ahol az elmúlt harminc évben már volt fegyveres összecsapás. A jelentésből az is kiderül, hogy az erőszakos cselekményeket nehéz megakadályozni például Dél-Afrikában és Közép-Amerikában. Guatemalában kétszer annyi ember hal meg erőszakos bűncselekményekben, mint az 1980-as években zajló polgárháborúban. A szegénységi mutatók 20 százalékponttal magasabbak az erőszakos cselekmények által sújtott országokban, ahol nem fordítottak figyelmet arra, hogy véget vessenek a korrupciónak, megreformálják az állami intézményeket és az igazságszolgáltatást.

"Sokkal egyszerűbb, ha egy ország a katonasághoz fordul segítségért a rendőrség vagy az igazságszolgáltatás helyett, és sokkal inkább remélnek megváltást a gazdasági növekedéstől, az egészségügytől és az oktatástól, mint a foglalkoztatástól" - mondta Sarah Cliffe, a jelentés szerzője. Szerinte a legfontosabb, hogy ez megváltozzon. A jelentésben leírt gondok nem új keletűek: Nagy-Britannia egy ideje újragondolja, hogyan segélyezze a konfliktus sújtotta országokat.