Optimistán néz bolíviai pere elé Tóásó Előd

TÓÁSÓ Előd magyar állampolgár (k) első bírósági meghallgatására érkezik a bolíviai Cochabambában, Bolívia
Vágólapra másolva!
Az ügyész beszédével kezdődött meg hétfőn a Bolíviában fogva tartott Tóásó Előd pere, akit terrorizmussal és fegyveres felkeléssel vádol az ügyészség. A két évvel ezelőtti kommandós akcióban megölt Rózsa-Flores Eduardo társa 22 bolíviai vádlottal együtt áll bíróság elé: a tiszteletbeli bolíviai magyar konzul szerint optimistán ment a tárgyalásra, mert szabadulást remél tőle. Közben Magyarország ismét hivatalos tájékoztatást kért az ügyben, és a múlt héten La Pazba küldte a korábbi chilei nagykövetet.
Vágólapra másolva!

Helyi idő szerint hétfő reggel 9.15-kor (magyar idő szerint hétfőn délután) kezdődött meg Bolíviában az a per, amelyben terrorizmussal vádolják meg a két éve fogva tartott Tóásó Elődöt és társait. A 2009 áprilisában, Santa Cruzban kommandós akcióval felszámolt csoport magyar túlélője 22 bolíviai vádlott társaságában áll bíróság elé: az ügyben ugyan 39 embert vádolnak, de közülük 16 szökésben van.

Bolíviai lapok szerint a per elején az ügyészé lesz a főszerep, aki vélhetően ismerteti a vádakat. A vádlottaknak, illetve a védelemnek ekkor még kevés szerep jut, a védőügyvédek észrevételeket, kifogásokat tehetnek az ügyész beszédével kapcsolatban, ha szükségesnek látják. A per jó néhány napig fog tartani, mivel az összes vádlott meghallgatására sort kerítenek majd - közölte a helyi lapok szerint Rolando Sarmiento bíró.

A pert nem az ügyben illetékes Santa Cruz bíróságán, és nem is a fővárosban, La Pazban tartják, hanem a két város között, a fővárostól négyszáz kilométerre található Cochabambában. Tóásó Elődöt vasárnap este repülővel szállították a városba, és az éjszakát már ott töltötte - mondta az [origo]-nak Bartos Miklós, Magyarország Bolíviába akkreditált tiszteletbeli konzulja, aki vasárnap még találkozott a fogva tartott magyarral.

A bolíviai Los Tiempos napilap szerint hétfő reggelre minden Bolíviában fogva tartott vádlott megérkezett a tárgyalás helyszínére. A 23 vádlottat négy menetrend szerinti repülőgéppel hozták Cochabambába az ország különböző részén található börtönökből. Tóásó jól van, Cochabambában egyszeméyles cellában helyezték el - közölte a magyar Külügyminisztérium az [origo]-val.

"Nem tudjuk, hogy visszajön-e"

A bolíviai magyar konzul szerint az elutazás előtt Tóásó Előd kicsit idegesnek tűnt, de alapvetően jó kedve volt. "Elég pozitív volt, azt gondolja, hogy akár el is engedhetik, mert nincs ellene bizonyíték, és a hatóságok nagyon sok törvénytelenséget követtek el ellene" - mondta az [origo]-nak Bartos. A konzul ugyanakkor azt mondta, hogy nem lehet még tudni, mi lesz a per pontos menetrendje.

"Pontosan még Tóásó sem tudta, hogy mikor fog bíróság elé állni. Azt sem tudjuk, hogy ott marad-e Cochabambában, vagy visszajön pár nap múlva" - mondta. Szerinte egyelőre az sem egyértelmű, hogyan bonyolítják le a bírósági meghallgatást, és meddig fog tartani. A tiszteletbeli konzul nem is utazott Cochabambába Tóásóval, arra hivatkozva, hogy más elfoglaltságai vannak.

Tóásó Előddel elutazása után a konzul nem tudja tartani a kapcsolatot, mert telefon nem lehet nála, de Bartos szerint Tóásónak megvan a konzul elérhetősége, ezért "ha valami nem stimmel", ő tud szólni. A konzul szerint Tóásónak a hatóságok ígérete szerint lesz magyar tolmácsa, bár egyelőre nem tudni, hogy kicsoda. Az ügyvédjéről azt mondta, "gondolom odament, vagy oda fog menni". Az ügyvéddel Bartos Miklós egy hete beszélt utoljára. Az [origo] megpróbálta elérni az ügyvédet, de a Bartos által megadott szám nem működött.

A magyar kormány ismét tájékoztatást kért

A per kezdete előtti héten a magyar kormány küldötte személyesen is tájékozódott Bolíviában - erősítette meg az [origo]-nak Bartos Miklós. Barcsi Gyula, a Buenos Aires-i, argentínai magyar nagykövetség tanácsosa, korábbi chilei nagykövet négy napot töltött Bolíviában, és az ügy résztvevőivel egyeztetett.

Forrás: EPA/Martin Alipaz
A La Paz-i San Pedro börtön - itt tartották fogva Tóásót

Bartos szerint Barcsi találkozott Tóásó ügyvédjével és Tóásó Előddel is, majd tárgyalásokat folytatott a bolíviai külügyminisztériumban is. A tiszteletbeli konzul szerint a küldött átadta a magyar kormány levelét a bolíviai kormánynak, amelyben Magyarország hivatalos tájékoztatást kért az ügyről. Barcsi Gyula szombaton indult vissza Bolíviából, és hétfőn hallgatta meg Buenos Airesben a magyar nagykövet.

"A tanácsos átadott egy a magyar külügyminiszter által írt levelet a bolíviai külügyminiszter első helyettesének" - mondta az [origo]-nak a kiküldetés részleteiről kedd reggel Pataki Eszter, a Külügyminisztérium sajtó főosztályának vezetője. Pataki szerint a levélben Martonyi János arra kérte a bolíviai kormányt, hogy tisztességes eljárást folytassanak le Tóásó ügyében, és adjanak tájékoztatást az ügy jelenlegi helyzetéről. Barcsi találkozott egy EU-delegációval, valamint uniós országok bolíviai nagyköveteivel is, akik megígérték, hogy szintén figyelemmel kísérik a pert (Erre azért van szükség, mert Magyarországnak nincs nagykövetsége Bolíviában).

Kezdeményezték a szabad lábra helyezést

Pataki szerint a La Pazba küldött magyar diplomata személyesen találkozott Tóásó Előddel, és meggyőződött róla, hogy az egészségi állapota jó. A per előzményeiről annyit tudtak meg, hogy egyszer már beidézték Tóásót egy tárgyalásra, de akkor a bíróság elfelejtette értesíteni a börtönt, ahol a férfit fogva tartják, így végül azt a meghallgatást elnapolták. Volt egy másik vizsgálóbírói meghallgatás április 6-án is, itt Tóásó ügyvédje kezdeményezte, hogy védence szabad lábon védekezhessen - tette hozzá.

A per további menetrendjéről a Külügyminisztériumnak sincs információja, de Pataki szerint a minisztérium nem is foglalkozhat az ügy apróbb részleteivel. "Mi nem vagyunk bíróság, nem befolyásolhatjuk más államok igazságszolgáltatását, az a dolgunk, hogy a magyar állampolgár megkapjon minden konzuli segítséget" - mondta. Bár a magyar diplomácia további tervezett lépéseiről nem tudott beszámolni, Pataki az [origo]-nak azt mondta, hogy szerinte a jövőben is akkor cselekednek, ha Tóásó Előd ezt kezdeményezi, és például további konzuli segítséget, esetleg magyar konzul személyes jelenlétét kéri a tárgyalásaira.

Nemzetközi megfigyelők is lesznek

A bolíviai EJU-tévé szerint a bíróság március 31-én, a kormány kérésére döntött arról, hogy a meghallgatást nem a fővárosban vagy Santa Cruzban, hanem Cochabambában tartja. A per áthelyezését a Santa Cruzban letartóztatott vádlottak egészségi állapotával indokolták, mert szerintük a vádlottakra káros hatással lehetne, ha a pert a tengerszint felett 3000-4000 méteres magasságban fekvő La Pazban tartanák. Ennek némileg ellentmond, hogy a szintén Santa Cruzban elfogott Tóásó Elődöt már két éve La Pazban tartják fogva.

Az ellenzék szerint a pert Santa Cruzban kellene tartani, mert az ottani bíróság illetékes az ott letartóztatott vádlottak ügyében. Evo Morales bolíviai elnök azonban vélhetően nem akarja, hogy az ellenzéke által irányított tartományban döntsenek az ügyben, hiszen a vádlottak többsége a Santa Cruz-i politikai elit tagja, Morales politikai ellenfele.

Az EJU-tévé szerint a perre Brazíliából külföldi megfigyelők is érkeznek Cochabambába. A jogászokból álló delegáció egyik tagja, Cándido Burgues Andrade azt nyilatkozta, hogy jó kapcsolatuk van Bolíviával, de azért jöttek, mert aggódnak az ügy miatt. A jogászok az ellenzéki vezetésű Santa Cruz tartományban több jogásszal találkoztak, akik szerint a terrorizmus vádjával indított ügyet előítéletek szövik át. Kedden az [origo]-nak Pataki Eszter is megerősítette, hogy a brazil ügyvédi kamara delegációja részt vesz a tárgyaláson.

Videó miatt inog a vád

Tóásó Előd 2009 áprilisában, a Santa Cruz-i Las Americas szállodában a bolíviai-horvát Mario Tadiccsal együtt élte túl a kommandósok támadását, amelyben agyonlőtték a bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa-Flores Eduardót, a román állampolgárságú Magyarosi Árpádot és az ír Michael Dwyert. A kormány verziója szerint a Rózsa-Flores által vezetett csoport terrorista akciókra készült, és meg akarta ölni az elnököt, továbbá katonák kiképzésével akarta támogatni Santa Cruz-tartomány autonómia-törekvéseit. Később azonban kiderült, hogy a kormány verziója több sebből vérzik, és a Santa Cruz-i politikusok azzal vádolták meg Evo Morales elnököt, hogy ő tervelte ki az egész összeesküvést. (A történet feloldatlan rejtélyeiről itt olvashat részletesen).

Marcelo Sosa ügyész közel két évig tartó nyomozás után emelt vádat az ügyben, Tóásót terrorizmussal és fegyveres felkeléssel vádolják. Az összeesküvés-elméletet azonban egy januárban közzétett videofelvétel is megkérdőjelezi, amelyen a vád által sokáig koronatanúként megnevezett Ignacio Villa Vargas több mint harmincezer dollárt vesz át egy ismeretlen közvetítőtől. A pénz átadója, a hang alapján a bolíviai titkosszolgálat tisztje lehetett - állítja az ellenzék. A tanú később azt állította, hogy kínzással csikartak ki belőle a vádlottakra nézve terhelő vallomást, tovább gyengítve a vádat

A WikiLeaks portál decemberben nyilvánosságra hozott egy titkosított amerikai diplomáciai táviratot is, amely szerint az Egyesült Államok La Paz-i nagykövetsége olyan információt kapott egy szavahihető helyi forrástól, hogy az úgynevezett Rózsa-ügyet a bolíviai kormánykörökben kreálták. Az amerikai nagykövetség informátora szerint a zsoldosokat maga a bolíviai titkosszolgálat szerződtette, hogy csapdát állítsanak a Santa Cruz-i ellenzéknek, és utána politikailag megsemmisítsék a kormánnyal szembenálló helyi vezetőket.