Csökkent a radioaktiv szivárgás kockázata Japánban

Vágólapra másolva!
A japán kormány legfrissebb hivatalos bejelentése szerint csökkent a radioaktiv szivárgás kockázata a márciusi földrengés során megsérült fukusimai atomerőmű környékén. A japán miniszterelnök azt ígérte, hogy a kormány a lehető leggyorsabban megpróbálják pótolni a túlélők otthonait. Az erőmű 20 kilométeres körzetében történő kitelepítésről egyelőre még nem született döntés, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség azonban a kitelepítési zóna kiterjesztését sürgeti.
Vágólapra másolva!

Jelentősen csökkent egy újabb, nagyobb mértékű radioaktív szivárgás kockázata a megsérült japán atomerőműben - közölte hétfőn Edano Jukio japán kormányszóvivő. A kormány szerint megfelelő a lakosság evakuálásáról szóló rendelet, de egyelőre nincs döntés arról, hogy kitelepítik-e az embereket a fukusimai atomerőmű 20 kilométeres körzetéből, annak ellenére, hogy egyre nő a sugárzás miatti nemzetközi nyugtalanság - írja a Reuters. A kitelepítések akár az erőmű 30 kilométeres körzetét is érinthetik - hivatkozik a hírügynökség japán lapokra.

A fukusimai erőműtől 40 kilométerre fekvő, 5 ezer lakosú egyik falu vezetői azt mondták, felkészültek a kitelepítésre az előre jelzett sugárzás mértéke miatt - mondta a Reutersnek telefonon az egyik helyi lakos. A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség közben azt sürgeti, hogy Japán terjessze ki a kitelepítési zónát, az Egyesült Államok valamint Ausztrália pedig figyelmeztesse polgárait, hogy maradjanak az erőműtől legalább 80 kilométeres távolságban. A japán Times szerint a hatóságok hamarosan lezárják az erőmű körüli 20 kilométeres körzetet, és nem engedélyezik az embereknek, hogy visszatérjenek összedőlt otthonaikba, és magukhoz vegyék megmaradt tárgyaikat.

Vasárnap a japán kormányfő ellátogatott a katasztrófa által leginkább sújtott körzetekbe, és megígérte, hogy minden szinten segíteni fognak a károsultaknak otthonaik újjáépítésében - írta a BBC hírszolgálat internetes oldala. Kan Naoto azt mondta, hogy a kormány olyan gyorsan fog dolgozni, amilyen gyorsan csak tud azért, hogy újra otthona legyen annak a százötvenezer embernek, akik még mindig menekülttáborokban laknak. A miniszterelnök arról is megpróbálta biztosítani a túlélőket arról, hogy hamarosan helyreállítják a halászatot is. A márciusi földrengés és cunami után megsérült fukusimai atomerőmű környékén gyakorlatilag leállt a halászat a radioaktiv sugárveszély miatt.

A japán jegybank elnöke közölte vasárnap, hogy a természeti csapás nem fenyegeti az ország pénzügyi rendszerének stabilitását, de negatív hatása még néhány hónapig érezhető lesz a nemzetgazdaságban, elsősorban az iparban, és folytatódni fog a termelés visszaesése.

A legfrissebb adatok szerint 13 ezer 116 ember meghalt és 14 ezer 377 eltűnt a március 11-i földrengésben és szökőárban.