Újabb földrengés rázta meg Japánt Fukusimánál

Vágólapra másolva!
Tokióban is megremegtek a házak, amikor hétfőn újabb, 7,1-es erősségű utórengés rázta meg Japánt, a fukusimai atomerőmű környékén. A sérült reaktorokban dolgozó munkásokat evakuálták, a környéken pedig kiterjesztették a kitelepítési zónát. Először cunamiriadót is elrendeltek, de azt később lefújták.
Vágólapra másolva!

Heves, 7,1-es erősségű földrengés rázta meg hétfőn Japán északkeleti részét, amelynek következtében a hatóságok szökőárriadót rendeltek el. A japán meteorológiai szolgálat azt jósolta, hogy akár kétméteres hullámok is lehetnek a Mijagi, Fukusima, Csiba és Ibaraki prefektúrákban. A cunamiriadót azonban később lefújták.

A mostani rengés középpontja tíz kilométerre a mélyben volt, Fukusima prefektúrában, mintegy 164 kilométerre volt a japán fővárostól, de Tokióban is érezhető volt. A fukusimai erőműben a munkások épp helyreállítási munkákat végeztek, amikor jött az utórengés. Őket azonnal evakuálták az épületből.

A nukleáris biztonságért felelős japán ügynökség közölte, hogy az utórengés után leállt az áramszolgáltatás a megsérült fukusimai atomerőmű reaktoraiban, de mostanra újra van áram. Az energiaellátás megszűnése miatt rövid időre ismét leállt a reaktorok hűtőrendszere, ám ezek az áramszolgáltatás helyreállításával újra működni kezdtek. Egy másik áramszolgáltató, a Tohoku Electric Power Company arról számolt be, hogy a rengés nem okozott kárt a higasidori atomerőműben, ahol egyébként tervezett felújítási munkálatok folynak. Az Onagavában lévő erőművet pedig a március 11-i földrengést követően lezárták, a reaktorait hűtik.

Egy héten belül a hétfői volt a második jelentős utórengés Japánban, amelyet napra pontosan egy hónapja, március 11-én rázott meg egy pusztító erejű földrengés, amelyet cunami is követett. A távol-keleti országban akkor 13 116 ember meghalt, és 14 377 eltűnt.