Konfliktusokra számít az alaptörvény körül egy brüsszeli lap

Vágólapra másolva!
Az egységes magyar nemzet eszméjének alaptörvénybe foglalása konfliktusokat okozhat Magyarország és más EU-s tagállamok közt - írja a European Voice című brüsszeli lap. Az Orbán Viktor csütörtöki látogatásához igazított cikk megjegyzi, hogy a szlovákok máris tiltakoztak az alaptörvény ellen.
Vágólapra másolva!

Az alkotmány vitákat okoz címmel jelentetett meg csütörtökön egy rövid cikket az új magyar alaptörvényről a European Voice című uniós politikával foglalkozó lap. A cikk szerint a jövő héten elfogadandó alaptörvény máris konfliktusokat generált Magyarország és EU-tag szomszédjai közt, mivel annak szövegében szerepel "az egységes magyar nemzet eszméje" kifejezés.

A lap szerint ez a megfogalmazás máris kiprovokált egy nyilatkozatot a szlovák kormányból, amelyben azt írják: Szlovákia "visszautasít minden, a szuverenitását érintő beavatkozási kísérletet". A cikk emlékeztet arra, hogy Romániában mintegy 1,4 millió, Szlovákiában pedig 520 ezer magyar nemzetiségű ember él, és a magyar kisebbségek helyzete, illetve Magyarország velük kapcsolatos politikája folyamatos feszültségforrás.

A European Voice cikke szerint nem kétséges, hogy a parlament jövő hétfőn elfogadja az új alaptörvényt, amelyet hivatalosan a Fidesz kétharmados győzelmét hozó választás első évfordulóján hirdetnek majd ki. A baloldali ellenzék bojkottálja az alkotmányozás folyamatát, mivel úgy vélik, a kormány nem érdekelt a valódi vitában - írja a brüsszeli lap.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök éppen csütörtökön látogat Brüsszelbe, hogy Herman Van Rompuy-jel, az Európai Tanács elnökével tárgyaljon a soros magyar elnökség félidei eredményeiről.