Feloszlatta magát a macedón parlament

Vágólapra másolva!
Előrehozott választások lesznek júniusban Macedóniában, miután csütörtökön feloszlatta magát a parlament. A feloszlatás az után történt, hogy a baloldali ellenzék kivonult a törvényhozásból, így tiltakozva az ellen, hogy letartóztatták az ország első magán-tévécsatornájának tulajdonosát.
Vágólapra másolva!

Ellenszavazat nélkül feloszlatta magát a macedón parlament, ezért június 5-én előrehozott választásokat tartanak a balkáni országban. A 120 fős parlamentben 79-en szavaztak a feloszlatás mellett, az ellenzéki képviselők nem vettek részt a megszűnést kimondó ülésen. Csak jövőre lett volna esedékes a parlamenti választás az egykori jugoszláv tagköztársaságban.

Nikola Gruevszki, a konzervatív kormány miniszterelnöke év eleje óta politikai fölfordulással volt kénytelen szembenézni, miután a baloldali ellenzék meghatározatlan időre kivonult a törvényhozásból. Az után léptek fel az előrehozott választások követelésével, hogy letartóztatták az ellenzéki A1 televíziónak - az ország első magán-tévécsatornájának - a tulajdonosát. Az üzletember ellen adócsalás miatt indítottak eljárást, és befagyasztották a tévé bankszámláit is. A legerősebb ellenzéki párt, a szociáldemokraták szerint politikai okokból indult eljárás a tévétársaság tulajdonosa ellen.