Kitüntetést kaptak a Rózsa Florest lelövő kommandósok Bolíviában

Vágólapra másolva!
Ellenzéki képviselők tiltakoztak szombaton a bolíviai Santa Cruzban a Rózsa Flores-ügy kirobbanásának második évfordulóján, miközben hősöknek járó kitüntetést kaptak azok a kommandósok, akik agyonlőtték Rózsa Flores Eduardót és két társát.
Vágólapra másolva!

Santa Cruzban, a Las Americas szálloda előtt szombaton tartott megemlékezésen több ellenzéki képviselő is élesen bírálta a kormányt Rózsa Flores Eduardo és két társa meggyilkolásának második évfordulóján. Az ellenzék szerint az úgynevezett terrorsita ügyben a kormány több bizonyíték szerint is érintett. A 37 vádlott családtagjai hétfőn nyolcnapos virrasztásba kezdtek a Szeptember 24. téren igazságos eljárást követelve. Közben a bolíviai kormány hősöknek járó kitüntetést adott át a Rózsa Florest és két társát lelövő elit kommandósoknak.

Két éve, 2009. április 16-án hajnalban a helyi ellenzék fellegvárának számító Santa Cruz Las Américas nevű szállodájában lőtték le elit kommandósok a bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa Flores Eduardót, az erdélyi Szovátáról való Magyarosi Árpádot és az ír Michael Martin Dwyert. Letartóztatták a horvát-bolíviai állampolgár Mario Tadicot és a magyar állampolgársággal is rendelkező Tóásó Elődöt. A bolíviai hatóságok azt állítják, hogy "terrorista csoportot" számoltak fel, amely többek között Evo Morales elnököt is meg akarta gyilkolni.

Az úgynevezett terrorista csoport ügyében hétfőn kezdődött meg az előzetes meghallgatás a bolíviai Cochabamba városában. A bírónak arról kell döntenie, hogy elégségesek-e a bizonyítékok a tényleges per megkezdéséhez. Rolando Sarmiento bíró pénteken gyakorlatilag visszadobta az ügyet: öt napot adott az ügyészségnek és a belügyminisztériumnak, hogy pontosítsa a vádiratot, mert a mostani alapján "nem tudták személyre szabottan megállapítani a vádlottak bűnrészességének fokát, sem pedig büntetőjogi felelősségüket" - derül ki a hétvégi bolíviai sajtóból.

A bíró engedélyezte, hogy az egyik vádlottat, Adalberto Tórrez nyugalmazott ezredest egészségi állapota miatt engedjék ki a San Pedro börtönből és helyezzék házi őrizetbe. Elutasította viszont Tóásó Előd és több más vádlott, köztük Juan Kudelka, Carlos Eduardo Pereira és Hugo Paz Lavadenz ügyvédjeinek a szabadlábra helyezést kérelmező beadványát, mert "nem megfelelően nyújtották be kérelmüket". A meghallgatáson részt vevő vádlottakat a következő napokra visszaszállították fogva tartásuk eredeti helyszínére, Tóásó Előd esetében a La Paz-i San Pedro börtönbe.

A Los Tiempos című újság híradása szerint Marcelo Soza, a nyomozást vezető ügyész pénteken elismerte, hogy az ügyben nem történt tettenérés. Elismerte azt is, hogy a Rózsa Flores Eduardo és társai halálával zárult akcióra nem kaptak bírói engedélyt, azaz nem volt házkutatási parancsuk.