A szavazatok ötödét szerezték meg a nacionalisták a finn választásokon

Vágólapra másolva!
Rendkívül szoros közdelemben a konzervatív erők győztek a vasárnap megrendezett finnországi parlamenti választásokon, megelőzve a szociáldemokratákat. Az euroszkeptikus nacionalisták kiugróan jól szerepeltek, alig több mint 1 százalékkal maradtak le a győztes pártoktól..
Vágólapra másolva!

A finn központi választási bizottság a szavazatok végleges összeszámlálása után bejelentette, hogy a Nemzeti Koalíciós Párt a voksok 20,4, az ellenzéki szociáldemokrata párt 19,1, az Igazi Finnek nevű nacionalista párt pedig a szavazatok 19 százalékát szerezte meg.

Utóbbi szervezet szereplése - amely a voksok háromnegyedének összeszámlálásakor még vezett is a versenyben - meglepetésnek mondható, a bevándorlásellenes és euroszkeptikus hozzáállásáról ismert párt az előző, 2007-es választáson ugyanis még csak a szavazatok 4,1 százalékát szerezte meg.

A 200 tagú finn parlamentben a nacionalisták most 39 mandátumhoz jutottak, a konzervatívoknak 44, a szociáldemokratáknak pdig 42 hely jutott.

A leköszönő kormányfő, Mari Kiviniemi Centrum Pártja a szavazatok 15,8 százalékát gyűjtötte be, és 35 parlamenti helyhez jutott. A részvételi arány igen magas, 70,4 százalékos volt.