CNN: Feladtak az amerikaiak egy pakisztáni bázist

Vágólapra másolva!
Pilóta nélküli repülőgépek (drónok) kiszolgálására használta az amerikai hadsereg azt a pakisztáni bázist, amelyet a CNN hírtelevízió értesülése szerint a napokban kiürített. A tálibok ellen irányuló dróntámadások miatt egyre nagyobb feszültség az országban, mert az akcióknak gyakran vannak civil áldozatai is.
Vágólapra másolva!

Az amerikai haderő kiürített egy dél-pakisztáni drónbázist, mely az ország északnyugati, törzsi területein aktív tálibok elleni támadások fontos kiindulópontja volt - jelentette pénteken a CNN egy pakisztáni hírszerzési vezetőre hivatkozva.

A Beludzsisztán tartománybéli Samszi légitámaszpont az iszlám szélsőségesek ellen bevetett, pilóta nélküli repülőgépek indító és üzemanyag-feltöltő bázisa. Egy másik pakisztáni illetékes a CNN kérdésére nem erősítette meg a támaszpont elhagyását.

Pakisztánban egyre erősödik a dróntámadások polgári áldozatai miatt felháborodás. Egy amerikai pilóta nélküli gép pénteken 25 emberrel, köztük 17 fegyveressel és 8 civillel végzett Észak-Vazirisztánban. Március 17-én, egy másik pilóta nélküli gép által végrehajtott csapásban 44-en vesztették életüket, többségükben civilek.

A CNN forrása nem tudta megmondani, hogy az amerikaiak önszántukból, vagy a pakisztáni kormányzat felszólítására hagyták el a bázist. Az amerikai kormányzat nyilvánosan sohasem ismerte el, hogy dróntámadások kiindulópontjaként használta volna Samszit. A hírtelevízió által elért amerikai katonai forrás csak annyit volt hajlandó megerősíteni, hogy a légi támaszponton nincsenek amerikai erők, de arra a kérdésre nem válaszolt, hogy korábban voltak-e.

Az amerikai személyzet távozása - ha bebizonyosodik - a két ország közötti viszony elmérgesedését jelzi, amihez a polgári áldozatokkal járó dróntámadások mellett a CIA alkalmazásában álló Raymond Davis ügye is hozzájárult. Az amerikai férfi Lahorban agyonlőtt két pakisztáni állampolgárt.

Arról nincs publikus adat, hogy az Egyesült Államok összesen hány drónbázist tart fenn Pakisztánban és környékén. A pénteki támadás, melynek során egy pilóta nélküli repülő öt rakétát lőtt ki, az ötödik ilyen akció volt az idén. Tavaly az amerikai drónok 111 bevetést hajtottak végre Pakisztánban.

A pakisztáni kormány szerdán nyilatkozatban tiltakozott a drónok bevetése ellen. Iszlámábád szerint a "kontraproduktív" támadások csak megerősítik a terroristák támogatottságát.