Az eddigi legvéresebb harcok dúlnak Nyugat-Líbiában

Líbia, felkelők, kiújult a fegyveres konfliktus, Miszráta, Adzsdábíja, sérült
Vágólapra másolva!
A szombati volt a legvéresebb nap a hetek óta ostromlott nyugat-líbiai kikötővárosban, Miszrátában, egy helyi orvos szerint a harcokban 24-en haltak meg, és több mint százan megsebesültek. A líbiai hadsereg visszavonult a városból, hivatalos közlés szerint azért, hogy a helyi törzsek tárgyalhassanak a lázadókkal és minden visszatérhessen a régi kerékvágásba.
Vágólapra másolva!

Folytatódtak a harcok vasárnap kora hajnalban a Moammer Kadhafi líbiai vezetőhöz hű erők és a lázadók között Miszrátánál. Hajnali egy órakor Grad típusú rakéták sorozatban csapódtak be a városban, és szinte megállás nélkül ropogtak a kézifegyverek is.

Egy helyi orvos beszámolója szerint a szombati harcokban legalább 24-en haltak meg, és mintegy százan sebesültek meg Miszrátában - írja internetes oldalán a BBC brit közszolgálati médium. Ez azt jelenti, hogy ez volt a legvéresebb nap a két hónapja tartó harcokban. A városban naponta átlagosan tizenegy halálos áldozatot követelnek az összecsapások.

Háled Kaim külügyminiszter-helyettes szombat éjszaka közölte, hogy a kormányt támogató erők nem visszavonultak Miszrátától, hanem felfüggesztették a lázadók ellen folytatott műveleteiket, lehetővé téve, hogy a helyi törzsek "békés megoldást" találjanak a konfliktusra. Kaim szerint a törzsek eltökéltek amellett, hogy negyvennyolc óra alatt megoldják a kérdést.

Bejelentése azonban aligha jelent komoly változást, mivel a környékbeli törzsek Kadhafit támogatják, és fegyvereseik nagy része valószínűleg már eddig is részt vett a miszrátai harcokban az "önkéntes" milicistákból összeállított "népi hadsereg" zászlaja alatt. Miszrátában szombat este súlyosan megsebesült egy francia újságíró, akinek nevét nem közölték. Az újságírót megműtötték, nincs életveszélyben.

Forrás: AFP/Christophe Simon
További képek Miszrátából, kattintson a fotóra!

Húsvétvasárnapi miséjében a pápa a harcok befejezésére és párbeszédre szólította fel a líbiai és a nyugati politikusokat - írja beszámolójában a Guardian című brit lap. XVI. Benedek azt is mondta, hogy humanitárius segítséget kell nyújtani azoknak, akik szenvednek a harcok miatt.