Ősi templomok fölött ágyúzza egymást Thaiföld és Kambodzsa

Vágólapra másolva!
Negyedik napja tüzérségi párbajt vív egymással a thaiföldi és a kambodzsai hadsereg a két ország vitatott határa mentén. A harcoknak legalább tucatnyi halálos áldozata van, a határvidékről több tízezer ember menekült el. A sűrűn elaknásított erdő ősi templomokat rejt, amelyek közül több is megsérült a harcokban.
Vágólapra másolva!

Mintegy harmincezer embert kellett kitelepíteni Thaiföld Kambodzsával határos területeiről, ahol péntek óta folynak összecsapások a két ország hadseregei közt - közölte az Új Kína hírügynökség. A harcoknak péntek óta legkevesebb 12 halálos áldozatuk és több tucat sebesültjük van, katonák és félkatonai alakulatok tagjai mindkét oldalon.

Thavatcsaj Szamutszakorn, a 2. thaiföldi hadsereg térségi parancsnoka hétfőn azt mondta a helyi televíziónak, hogy vasárnap helyi idő szerint éjfél előtt egy órával fejeződtek be az összecsapások, amelyekben eddig 5 thaiföldi katona veszítette életét, és legkevesebb 25-en megsebesültek.

A kambodzsai védelmi minisztérium közlése szerint a thai hadsereg vasárnap ezer tüzérségi lövedéket és aknagránátot lőtt ki. Néhány lövedék a határtól 20 kilométernyire csapódott be kambodzsai területen, mintegy 17 ezer embert menekülésre késztetve. Egy iskola és tucatnyi ház elpusztult, több mezőgazdasági terület lángokban áll. Kambodzsai források thai orvlövészekről is beszámoltak.

A két ország évtizedek óta vitatja a a határt, amely sűrűn elaknásított őserdőben húzódik. A határon több ősi, a középkori Khmer birodalom idejéből származó templomegyüttes is található, amelyek hovatartozása szintén vitatott. A harcokban találatot kapott két műemlék templom, a 12. századi Ta Muen és Ta Kvai. Legutóbb februárban törtek ki összecsapások a jelenlegi harcoktól 250 kilométerre délre, szintén egy ősi, az ENSZ világörökségi listáján is szereplő templom körül.

A Dél-Ázsiai Nemzetek Szövetségének elnöki tésztét betöltő Indonézia külügyminisztere, Marty Natalegawa bejelentette, hogy mindkét oldallal tárgyalásokat folytat egy azonnali tűzszünetről. Indonézia korábban már javaslatot tett arra, hogy katonai megfigyelőket küld a határövezetbe, hogy segítenének betartani a tűzszünetet.