Lemondott a Tóásó-nyomozást vezető ügyész

Vágólapra másolva!
A családját és őt ért fenyegetések miatt lemondott posztjáról a Tóásó-ügyben a nyomozást vezető bolíviai ügyész - közölte bolíviai sajtó helyi idő szerint hétfőn.
Vágólapra másolva!

Lemondott posztjáról a Tóásó-ügyben a nyomozást a kezdetektől fogva, több mint két éve vezető bolíviai ügyész. Marcelo Soza a szűnni nem akaró "fenyegetések és rágalmazások" miatt állt föl.

Soza a bolíviai szövetségi főügyészhez intézett levelében - amelyet helyi idő szerint hétfőn ismertetett a bolíviai tömegtájékoztatás - azt állította, hogy a perben érintett vádlottak és védőik, továbbá egyes politikusok és tömegtájékoztatási eszközök részéről kezdettől fogva fenyegetéseknek és rágalmazásoknak volt kitéve nemcsak ő, de a családja is.

A két évvel ezelőtt Bolíviában kommandós akcióban megölt Rózsa-Flores Eduardo és társai "terrorista összeesküvésének" ügyében a kezdetek óta nyomozást vezető ügyész szerint e feljelentések, vádak és rágalmak azt a benyomást próbálják kelteni a lakosság körében, hogy a "terrorista és szeparatista ügy" sohasem létezett, azt csupán Evo Morales elnök kormánya kreálta politikai ellenfelei megsemmisítése érdekében.

A Tóásó-ügyben korábban szintén gyanúba kevert Santa Cruz-i kormányzót április közepén fegyveres rablók fejbe lőtték Bolíviában. A helyi sajtó nem látott összefüggést az ellenzéki vezér elleni támadás és a per között, a meglőtt Rubén Costas azonban korábban az ügy egyik fő gyanúsítottja volt. Erről itt olvashat bővebben, a per előzményeit itt találja.

A Tóásó-ügyben született [origo]-cikkeket egy helyen, itt találja.