A CIA igazgatója lehet az Egyesült Államok új védelmi minisztere

Vágólapra másolva!
Magas rangú amerikai hivatalnokok szerint a Központi Hírszerzés (CIA) vezetője válthatja posztján Robert Gates védelmi minisztert. A CIA élére várhatóan David Petraeus tábornok, a nemzetközi erők afganisztáni főparancsnoka kerül majd.
Vágólapra másolva!

Barack Obama a CIA igazgatóját, Leon Panettát javasolja az Egyesült Államok védelmi miniszteri posztjára - mondták nevük elhallgatását kérő magas rangú védelmi tisztségviselők szerdán. David Petraeus tábornok, a nemzetközi erők afganisztáni főparancsnoka válthatja Panettát a CIA vezetői székében - írja a CNN amerikai televízió internetes oldala. A kinevezések az az Obama-kormányzat nemzetbiztonsági csapatának eddigi legszéleskörűbb átalakítását jelentik - írja a CNN saját forrásaira hivatkozva. Robert Gates nyugdíjazása mellett, Obamának pótolnia kell Mike Mullen, amerikai vezérkari főnököt, és Robert Mullert, az FBI igazgatóját. Mindkettejük hivatali ideje lejár, újra jelölésük pedig nem lehetséges.

A 72 éves Panetta, aki korábban Bill Clintonnak, 1977 és 1993 között pedig a képviselőházban dolgozott, 2009 februárjában vette át a CIA vezetését.

Petraeus katonatisztektől szokatlan lépést tett a hónap elején, amikor nyilvánosan elismerte annak lehetőségét, hogy elnöki kinevezés előtt áll. A tábornok tavaly nyáron vállalta el a nemzetközi erők főparancsnoki tisztségét, miután több mint húsz hónapig vezette a Központi Parancsnokságot, és az irakban állomásozó nemzetközi erőket.