Nem csattant el a bíróság szerint a tunéziai forradalmat elindító pofon

Vágólapra másolva!
A bíróság szerint nem pofozta fel egy nő halála előtt Mohamed Bouazazit, akinek önégetésével vette kezdetét szimbolikusan a decemberi tunéziai forradalom - írja a Guardian. A 111 napot börtönben töltő Feida Hamdit azzal vádolták, hogy egy piaci konfliktus során megütötte Bouzazit, és ez az ütés közrejátszott abban, hogy a helyzete miatt elkeseredett férfi felgyújtotta magát.
Vágólapra másolva!

Száztizenegy nappal bebörtönzése után szabadon engedték Feida Hamdit, a decemberi tunéziai forradalmat szimbolikusan elindító pofon kiosztóját, mert a hatóságok nem látták bizonyítottnak, hogy a 46 éves nő valóban megütötte Mohamed Bouazazit - írja a Guardian. A vád szerint Hamdi december 17-én megütötte Bouazazit, aki engedély nélkül próbált meg zöldségeket árulni egy tunéziai piacon, és ez közrejátszott abban, hogy a fiatal férfi felgyújtotta magát. Bouzazi halála után néhány órával több mint négyezren kezdtek el tüntetni Sidi Bouzid városában.

A korábban piacfelügyelőként dolgozó Hamdi szabadon engedése után elmondta, hogy mindig is a politika áldozatának tartotta magát az ügyben, és sosem ütötte meg Bouazazit. A bíróságon csak egy ember, Hamdi egy szintén piacfelügyelőként dolgozó haragosa állította, hogy a nő megütötte Bouzazit, négyen viszont amellett tanúskodtak, hogy nem történt fizikai konfrontáció kettejük között. Hamdi elmondta, hogy mivel egy tradicionális arab közösségben él, ezért elképzelhetetlen lett volna számára valaha is, hogy megüssön egy férfit, ráadásul félt is Bouazazitól, aki támadólag lépett fel vele szemben.

Tunéziában 2010 decemberében kezdődtek a tüntetések, amikor egy diplomás fiatal, Mohamed Bouazazi elkeseredettségében felgyújtotta magát az utcán. A tüntetések január elején erőszakos összecsapásokba torkoltak, majd a forradalom előtt meghajolva az 1987 óta hatalmon lévő Zin el-Abidin ben Ali elnök lemondott, és családjával együtt elmenekült Tunéziából. A tunéziai megmozdulások később olyan országokra is átterjedtek, mint Egyiptom, Líbia, vagy Jemen. A tunéziai helyzetről itt olvashat bővebben.