Orvlövészek egy hatéves kislányt is lelőttek a szíriai tüntetések alatt

Vágólapra másolva!
Független vizsgálatot sürget az ENSZ-főtitkár az elmúlt napok szíriai eseményeinek kivizsgálására, miközben az ország déli városában, Deraában folytatódnak a kormányellenes tüntetések. Szemtanúk beszámolói szerint a város utcáin holttestek hevernek, a helyiek nem tudják eltemetni őket, mert a kormány erői elfoglalták a temetőket. Kedden mesterlövészek is lőtték a tüntetőket, hat embert megöltek, köztük egy hatéves kislányt is.
Vágólapra másolva!

Az ENSZ főtitkára szerdán elítélte, hogy Szíria tankokat és éles lőszereket használt a tüntetők ellen kedden. Ban Ki Mun arra szólította fel az ország vezetését, hogy rendeljen el független vizsgálatot az utóbbi napok eseményeinek ügyében, és hangsúlyozta, hogy tartsák tiszteletben az emberi jogokat. Franciaország és Olaszország közös közleményben sürgette kedden az Európai Uniót és az ENSZ-t, hogy gyakoroljon nyomást a szíriai kormányra, amiért éles lőszerrel lövetett a tüntető tömegbe. Az ENSZ Biztonsági Tanácsának tagjai azonban még nem tudtak megállapodni egy egységes nyilatkozatról.

A Szíriából érkező jelentések szerint kisebb kormányellenes tüntetések most is zajlanak az országban - írja a BBC brit közszolgálati közmédium. Fegyverropogás mellett nők százai tüntettek Szíria déli városában, Deraában, ahol hat hete kezdődtek a tüntetések. A tüntetők azt követelik, hogy a kormány vonuljon ki Deraából. A tengerparti Baniyas városában szolidaritási menetet tartottak a deraa-i áldozatok emlékére, de a rendőrség nem avatkozott közbe. A CNN amerikai hírtelevízió internetes oldalán szemtanúk beszámolói alapján azt írja, hogy kedden Deraában mesterlövészek háztetőkről lőttek le hat embert, köztük egy hatéves kislányt. Egy férfi a CNN-nek azt mondta, hogy a helyzet napról napra romlik az országban, a holttesteket nem tudják eltemetni, mert a kormány erői elfoglalták a temetőket, így a testek szanaszét hevernek az utcákon.

Ellenzéki aktivisták továbbra is tüntetéseket szerveznek szerte Szíriában a pénteki ima után. Hétfőn és kedden a szíriai kormány erői drámai csapást mértek az ellenzéki tüntetőkre, több városba is tankokkal hatoltak be. A Guardian című brit napilap internetes oldalán kedden szemtanúk beszámolóira hivatkozva azt írta, hogy holttestek fekszenek Deraa utcáin. Az AP hírügynökség szerint a helyiek egyelőre nem tudták azonosítani szeretteiket.

Jogvédő csoportok szerint az elmúlt hat hét zavargásaiban négyszázan haltak meg Szíriában. Az országban zajló eseményekről itt olvashat részletesen.