Tüntetőket lőttek le Jemenben a biztonsági erők

Vágólapra másolva!
Éles lőszerrel és könnygázzal próbáltak szétoszlatni egy százezres tüntetést a jemeni fővárosban a biztonsági erők és a hadsereg alakulatai. A BBC brit közszolgálati médium úgy tudja, hogy legkevesebb nyolc ember meghalt, és sokan megsérültek.
Vágólapra másolva!

Ismét hatalmas tömeg tüntetett a jemeni fővárosban, Szanaában. Amiatt tiltakoztak, hogy az Öböl menti Együttműködési Tanács béketerve alapján Ali Abdulah Száleh jemeni elnöknek távoznia kellene ugyan posztjáról, de mentesülne a felelősségre vonás alól. A BBC szemtanúkra és orvosokra hivatkozva arról számolt be, hogy legalább nyolc ember meghalt, amikor a biztonsági erők éles lőszerrel a tüntetők közé lőttek. Beszámolójuk szerint többtucatnyian megsebesültek.

Az ország második legnagyobb városában, Taizzban is tízezrek tüntettek szerdán a béketerv ellen. A fontosabb jemeni településeken pedig polgári engedetlenségi kampány kezdődött az elnök távozását követelve: bezártak a boltok és az iskolák, akadozott a hivatalok működése. Az aktivisták szerint minden héten kétszer tartanak majd ilyen akciókat, egészen addig, míg Száleh meg nem válik posztjától. Jemenben január vége óta példátlan tömegtüntetéseken követelik az országát 32 éve irányító Száleh elnök azonnali távozását. A parlamenti ellenzék hajlandó a béketerv elfogadására, az utcákon tüntetők ragaszkodnának Száleh bíróság elé állításához.