Átadták Londonban a brit hercegi pár herendi ajándékát

Vágólapra másolva!
A londoni magyar nagykövet csütörtök délután hivatalosan is átadta a brit hercegi párnak a magyar állam nászajándékát, a hatszemélyes, herendi porcelán étkészletet. Vilmos herceg számára nem ismeretlenek a magyar gyártó termékei, hiszen több porcelánkészlet is a királyi család birtokában van.
Vágólapra másolva!

A magyar állam - és személyesen Schmitt Pál államfő - egy hatszemélyes herendi porcelánkészletet ajándékozott Vilmos brit trónörökösnek és menyasszonyának, Catherine Middletonnak pénteki esküvőjük alkalmából.

A híres Viktória-minta felújított változatával díszített étkészletet II. Erzsébet királynő Nagy-Londonért felelős személyes megbízottja, Sir David Brewer vette át csütörtök délután Csák János londoni magyar nagykövettől. Sir David a ceremónia után azt mondta, hogy Vilmos herceg számára nem ismeretlenek a herendi termékek, hiszen a brit királyi család birtokában több herendi készlet is van, így a fiatal trónörökös "úgy nőhetett fel, hogy látta otthonában a herendi mestermunkákat". A királynő londoni főmegbízottja hozzátette, hogy a királyi család fő észak-angliai rezidenciáján, Sandringhamben is őriznek herendi porcelánokat.

Forrás: MTI/Nagy Lajos
Forrás: MTI/Nagy Lajos

Az étkészlet hatszemélyes, és 45 darabból - tányérokból, leveses-, főzelékes- és pecsenyéstálakból - áll. A készletet díszítő minta eredetije Viktória királynő nevét őrzi. Az uralkodó többször is meglátogatta az 1851-ben rendezett londoni világkiállítást, és egyik látogatása alkalmával annyira megtetszettek neki a kiállított herendi porcelánok, hogy azonnal teljes készletet rendelt. A Herendi Porcelánmanufaktúra akkori tulajdonosa ennek hatására az egyébként kínai ihletésű, pillangókat és virágzó rózsaágakat ábrázoló díszítést Viktória-mintának nevezte el. Ennek a 160 éves mintának a modernizált változata dísziti a brit trónörökös párnak ajándékozott készletet.

Forrás: MTI/Nagy Lajos
Forrás: MTI/Nagy Lajos

Az alapvető különbség az eredeti és az új változat között a színek használatában és a motívumok elrendezésében rejlik. Az eredetit főleg arany, barna és piros színek jellemezték, a felújított minta "kicsit fiatalosabb, modernebb", amelyben inkább a zöldes, sárgás árnyalatok dominálnak - mondta Szesztay László, a herendi üzem kereskedelmi igazgatója.

Az [origo] hercegi párról szóló cikkeit itt olvashatja.