Megtalálták a lezuhant Air France-gép fekete dobozának vázát

Vágólapra másolva!
A fekete dobozt nem, de a kulcsfontosságú adatokat tartalmazó eszköz vázát megtalálta a 2009-es Air France-katasztrófa után nyomozó francia kutatócsoport az Atlanti-óceánban.
Vágólapra másolva!

Megtalálták a 2009-ben az Atlanti-óceánba zuhant Air France-gép fekete dobozának vázát, de a kulcsfontosságú adatokat tartalmazó dobozt nem - közölte az ügyben kutató francia hatóság (BEA).

A kutatás során néhány hete megtalálták a repülőgép farokrészét, ami új lendületet adott a kutatásnak. A BEA tájékoztatása szerint szerdán, a keresés során először, Remora típusú tengeralattjáróval kutattak a fekete doboz és holttestek után - írja a brit Telegraph. A Remora a 12 órás szerdai keresés után csütörtökön is lemerül.

Az Air France 447-es, Rióból Párizsba tartó járata 2009 júniusában zuhant le az Atlanti-óceán fölött, a fedélzeten tartózkodó 228 ember életét vesztette. Napokkal a tragédia után ötven holttest került felszínre az óceánban, több száz repülőgépdarabbal együtt, de a többi testet és a repülési adatokat tartalmazó fekete dobozt azóta sem találták. A repülőgépen négy magyar állampolgár és egy szlovákiai magyar is utazott. A francia hatóságok szerint a fekete doboz nélkül valószínűleg sosem derül ki, hogy mi okozta a tragédiát.