Merényletre készülő férfiakat vettek őrizetbe Németországban

Vágólapra másolva!
Három feltételezett al-Kaida-tagot vettek őrizetbe pénteken a németországi Észak-Rajna-Vesztfália tartományban. A szövetségi ügyészség szerint a gyanúsítottak terrorcselekményekre készültek, mert nagymennyiségű robbanószert találtak náluk.
Vágólapra másolva!

Hans-Peter Friedrich belügyminiszter bejelentette, hogy Észak-Rajna-Vesztfália tartományban őrizetbe vettek három férfit, akit azzal gyanúsítanak, hogy bombamerényletet tervezett Németországban. A kalsruhei ügyészség bejelentése szerint, a bíróság szombaton dönt a három férfi előzetes letartóztatásáról.

A német hatóságok azt feltételezik, hogy a Bild című berlini bulvárlap szerint marokkói származású férfiak az al-Kaida terrorszervezet tagjai. A napilap biztonsági forrásokra hivatkozva azt írta, hogy a mobiltelefonok és a számítógépes kommunikáció ellenőrzése során figyelt fel a három férfira a szövetségi nyomozóhivatal, amelynek munkatársai nagy mennyiségű robbanószert találtak a gyanúsítottaknál.

A német hatóságok tavaly novemberben kezdtek fokozott ellenőrizésbe, miután az Egyesült Államok figyelmeztetett, hogy az al-Kaida Nagy-Britanniában, Franciaországban és Németországban is a 2008-ban az indiai Mumbaiban történt terrortámadáshoz hasonló akciókra készül. Akkor tíz fegyveres 166 embert megölt, háromszázat pedig megsebesített.

Az amerikaiak múlt héten átadták a német hatóságoknak az információ forrását, Ahmed Wali Szidikkit, akit Afganisztánban fogtak el kilenc hónappal ezelőtt. A német sajtó szerint a férfi találkozott az Al-Kaida harmadik számú vezetőjével, Junisz al-Mauretanival, aki beavatta az európai támadások tervébe.

A marokkói kormány pénteken jelentette be, hogy az al-Kaida terrorszervezet gyanúsítható a tizenhat halálos áldozattal járó csütörtöki marrákesi robbantással.