Szankciókra készül az EU Szíria ellen

Szíria, Daraa, kormányellenes tüntetők közé lőttek, Bashar al-Assad elnök ellen tüntetnek
Vágólapra másolva!
A fegyverembargót is tartalmazó szankciócsomag előkészítéséről állapodtak meg az Európai Unió tagállamai, ha a közel-keleti ország nem hagy fel a civil tüntetők elleni fegyveres fellépéssel.
Vágólapra másolva!

Catherine Ashton, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője a 27 tagország nagyköveti szintű egyeztetése után azt közölte, hogy az Európai Unió megkezdi a fegyverszállítási embargóra is kiterjedő szankciós intézkedések előkészítését Szíriával szemben, amelynek vezetése elfogadhatatlan erőszakot alkalmaz a békés tüntetők ellen.

A tervezett embargó a fegyverek mellett a "belső elnyomásra használatos eszközök" szállítási tilalmára is kiterjed majd - ez utóbbi kategória alatt lényegében tömegoszlatásra használt eszközöket és felszereléseket kell érteni.

Az uniós országok kül- és biztonságpolitikai kérdésekben illetékes nagykövetei felszólították a szíriai vezetést arra, hogy politikai reformokkal tegyen eleget a szíriai nép jogos követeléseinek, folytasson nemzeti párbeszédet, valamint engedje szabadon a politikai bebörtönzötteket és emberi jogvédőket - olvasható Ashton közleményében.

Az Európai Unió tagállamai egyetértettek abban, hogy a civil tüntetők közé lövető szíriai kormány ellen szankciókat kell alkalmazni - mondta Pierre Vimont, az Unió külügyi hivatalának főtitkára még a tanácskozás előtt. "Széles egyetértés alakult ki abban, hogy valamit tenni kell, hogy megfelelő üzenetet küldjük" - mondta.

"Ezek nem öncélú szankciók" - tette hozzá. Szerinte azt az üzenetet kell küldeni Damaszkusznak, hogy hagyjon fel az elnyomással, és térjen vissza a párbeszéd útjára - írta az AFP francia hírügynökség.

A tagállamokat képviselő diplomaták többféle szankció lehetőségét fogják áttekinteni, ezek közt a 210 millió eurós évi támogatás és hitelezés felfüggesztését. A Szíriával kötendő kedvezményes kereskedelmi szerződésekről szóló tárgyalásokat szintén felfüggeszthetik.

Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa pénteken úgy döntött, hogy vizsgálóbizottságot küld Szíriába a civilek elleni fellépés ellenőrzésére. A tanács elítélte az agressziót.

Az amerikai kormány pedig az emberi jogok megsértése miatt befagyasztotta a szíriai titkosszolgálat, annak vezetője, valamint Bassár al-Aszad elnök két rokona, és az iráni Iszlám Forradalmi Gárda amerikai kintlévőségeit és megtiltotta a velük való üzleti együttműködést.