Boldoggá avatták II. János Pált

2011.05.01. 10:17

XVI. Benedek pápa avatta boldoggá elődjét, II. János Pált a római Szent Péter téren. Ezután a tömeg üdvrivalgása közepette bemutatták a boldog hivatalos ábrázolását, amelyet a Szent Péter bazilika főbejárata felett helyeztek el, és II. János Pál egy 1995-ös fényképe alapján készült. A szertartásra több százezer hívő gyűlt össze. A szertartáson a zarándokok mellett nyolcvanhét hivatalos küldöttség vett rész.

II. János Pál boldoggá avatási szentmiséjét a 2005-ben elhunyt pápa utóda, XVI. Benedek a bíborosokkal koncelebrálta a római Szent Péter téren. A boldoggá avatást Agostino Vallini bíboros, a pápa római helynöke kérte, aki előzőleg ismertette II. János Pál életrajzát. Ebben kitért arra, hogy a Karol Wojtyla néven született lengyel pápa egykoron munkásként dolgozott, majd pappá szentelték, Krakkó érseke lett, s végül több mint negyedszázadon át volt a katolikus egyház főpásztora. II. János Pál ezzel a katolikus egyház egyik leghosszabb ideig uralkodó pápája volt.

XVI. Benedek ezután boldoggá avatta II. János Pált. A téren összegyűlt több százezer hívő örömujjongásban tört ki, amikor elhangzott az ilyenkor szokásos formula. Bemutatták a boldog hivatalos ábrázolását, amely II. János Pálnak egy 1995-ös fényképe alapján készült. A szertartáson elhelyezték II. János Pál pápa ereklyéit a szabadtéri oltáron. Ezek között van a néhai katolikus egyházfő vérét tartalmazó ampulla. A misén XVI. Benedek II. János Pál kelyhét használta, valamint olyan miseruhát és püspöksüveget viselt, amelyet II. János Pál is gyakran hordott.

Hivatalos becslések szerint mintegy egymillió zarándok érkezett Rómába a néhai pápa boldoggá avatásának alkalmából. A Magyar Televízió közvetítésén látható volt, hogy a római Szent Péter tér zsúfolásig megtelt, a tömegben nagyon sok a lengyel zászló, mivel II. János Pál Lengyelországból származott. A szertartáson megjelent a francia Marie Simon-Pierre nővér is, aki a pápához imádkozott és meggyógyult a Parkinson-kórból.

A Szent Péter tértől az Angyalvárig és a Tiberis folyó mindkét rakpartján végig álltak a boldoggá avatáson részt vevő zarándokok. Sokan a Róma terein felállított kivetítőkön nézték vagy az utcán állva kisrádión hallgatták a szertartást. A szervezők ásványvizet, almát és narancsot osztottak a résztvevőknek.

Budapesten, a Szent István-bazilika előtti téren több százan nézték a ceremónia közvetítését az órisákivetítőn a szakadó eső ellenére. Amikor XVI. Benedek pápa kihirdette elődje boldoggá avatását, megkondultak a székesegyház harangjai, az emberek pedig tapsviharbn törtek ki.  

Forrás: AFP/Filippo Monteforte
Tekintse meg az eseményről készült galériánkat!