Tízméteres töltéssel védenék a fukusimai atomerőművet

2011.05.01. 9:40

Újabb óriáshullámoktól tartanak Fukusimánál, ezért kövekből és dróthálóból tíz méter magas töltést építenek az atomerűmű közelében a tengerparton. A munkát a tervek szerint június közepére fejezik be.

Töltést emelnek a március 11-i földrengésben és szökőárban megsérült fukusimai erőmű közelében, hogy megvédjék a létesítményt egy újabb szökőár pusztításától - írta vasárnap a Jomiuri című japán napilap.

Az újság szerint szeizmológusok nem zárják ki, hogy a márciusi pusztító erejű földmozgás óta folytatódó utórengések közül a legerősebbek ismét szökőárat gerjeszthetnek. Szerintük nyolc métert meghaladó óriáshullámok alakulhatnak ki, amelyek veszélyeztetnék az atomerőmű biztonságát. A szakértők ezért azt tervezik, hogy kövekkel és dróthálóval megerősített, tíz méter magas töltést emelnek az atomerőműhöz közeli partszakaszon. A munkálatokat a tervek szerint június közepére fejezik be.

A Fukusima-1 atomerőművön keletkezett károk vizsgálata kimutatta, hogy a legnagyobb bajt nem a földrengés, hanem az azt követő cunami okozta.

Az erőművet üzemeltető vállalat, a Tepco közölte vasárnap, hogy az atomerőmű alsó részében és a talajvíz-elvezető rendszerben csaknem 87,5 ezer tonna erősen radioaktív víz gyülemlett fel, amelyet ideiglenesen tartályokba szivattyúznak át.

KAPCSOLÓDÓ CIKK